Диворастящата круша се среща почти в цяла България с изключение на планинските студени райони, макар че диви круши може да видите и по върховете в Родопите.
Без съмнение един от най-любимите и обичани плодове е крушата.
Търсенето на този плод нараства с всяка година.
Днес съществуват повече от три хиляди сорта круши, тъй като дърветата могат да растат при различни климатични условия.
Но само при съчетание на множество природни фактори крушевите дървета дават реколта от висококачествени плодове.
Крушите са много богати на минерални вещества - калций, фосфор - макар витамините в крушата да са относително малко. Пресните круши са източник на енергия, благодарение на високото си съдържание на монозахариди / фруктоза и глюкоза/ и въглеводороди.
Крушата е едиствената от всички плодове, която най-добре доузрява, когато е откъсната от дървото.Те се берат напълно узрели, но още не готови за консумация.
Оптималната температура за съхранение на крушите е -1 и относителна влажност
на въздуха 90-95%. За поддържане на равномерна температурапри съхранение, особено внимание трябва да се отделя на правилното разположение, благодарение на което въздуха може да циркулира свободно. Внимание трябва да се обръща и на почвообработвенето което е жилателно да става механизирано с техника на специализирани производители.
Попска круша
Плодовете придобиват беритбена зрелост в началото на октомври, а консумативна през ноември. Те са едри до много едри, със средно тегло 180-250g., удължено- крушовидни. Кожицата е дебела, гладка, зеленожълта до сламеножълта, със слаб руменец, многобройни точки и кафява линия по дължината на плода, омазнява се при съхраняване.
Абате фетел
Това е круша смятана за царицата на крушите. Има издължена крушовидна форма. Отличава се с прекрасни вкусови качества и аромат.
Сортове круши |
Изискванията на крушата към топлината са по-големи, отколкото на ябълката. Крушата е по-малко издръжлив на студовете вид, който в Южна и в по-ниските райони на Северна България се развива по-добро на североизточни и източни изложения, а в по-високите райони (600-700 м) на Северна България - на югоизточни, югозападни и дори на южни изложения. Най-подходящи за отглеждане на крушата са местата с дълбоки, богати с хранителни вещества песъчливо-глинести почви, но видът успява и на места с канелени, кафяви и сиви горски почви на слабо наклонени склонове и в долната третина на средно наклонени местности. Трябва да се избягва засаждането на крушата в дворните овощни градини на дръвчета, прaисадени на семкови подложки, тъй като дърветата върху тези подложки образуват големи корони и започват да плододават късно. Те може да се отглеждат само в засушливи райони с осигурено поливане. Крушови дръвчета, присадени на дюлеви подложки, са по-слабо растящи, образуват по-малки корони и встъпват рано в плододаване. Крушовите сортове са самобезплодни и за да раждат, трябва да се засаждат фиданки от взаимно опрашващи се сортове. Най-распространени са следните сортове круши: Жифардова масловка (Beurrй Giffard)Плодовете са под средно едри, зеленикави с матовочервен до яркочервен руменец откъм огряваната от слънцето страна. Крушите от сорт Жифардова масловка узряват през втората половина на юли. Плодовото месо е дребнозърнесто, сочно, сладко до слабо възкисело, ароматно, с много добро качество. Дърветата растат умерено и имат добра родовитост. Опрашва се от Вилямова масловка, д-р Жюл Гюйо, Класов любимец и Добра Луиза. Клапов любимец (Clapps favorite)Узрява през първото десетдневие на август. Плодовете са едри, с къса шийка, зеленикаво-жълти с ярко малиновочервени оцветявания от слънчевата страна. Плодовото месо е сладко-възкисело, слабо ароматно, с много добро качество. Дърветата са умерено растящи, устойчиви на засушаване и на ниски температури. Опрашват се от сортове круши Боскова масловка, Вилямова масловка, Хардиева масловка и Добра Луиза. Вилямова масловка (Williams) Това е един от най-желаните сортове круши. Плодовете узряват през втората половина на август. Те са едри, пресечено крушовидни, лимоненожълти. От тях се правят най-хубавите компоти. Плодовото месо е фино, сладко до слабо виненовъзкисело, силно ароматно, с отлично качество. Дърветата са с умерен растеж. Опрашват се от Боскова масловка, Добра Луиза, Жифардова масловка, Клапов любимец, Пас Красан и Хардиева масловка. Червена Вилямова масловка (Red Williams) Плодовете узряват през Последното десетдневие на август. Те са много едри, приличат на плодовете на Вилямова масловка, но са по-удължени и виненочервени. Плодовото месо е нежно, ароматно и с много добро до отлично качество. Дърветата имат умерен растеж. Опрашва се от сортовете круши, които оплождат Вилямовата масловка. Хардиева масловка (Hardy) Плодовете узряват в края на август и началото на септември. Те са над средно едри, тъпо крушовидни, жълто-зелени с бронзова ръждавина. Плодовото месо е сладко с винен привкус, ароматно, с отлично качество. Дървото има силен растеж и тясна, прибрана корона. Опрашва се от Боскова масловка, Добра Луиза, д-р Жюл Гюйо, Жифардова масловка, Клапов любимец и Пас Красан. Боскова масловка (Beurre Bosc) Плодовете на този сорт круши са едри до много едри, бутилковидни, бакъренобронзови с ръждиви точки. Узряват през втората половина на септември и са сладки, силно ароматни, с много добро до отлично качество. Дърветата имат умерен растеж. Опрашват се от Вилямова масловка, Добра Луиза, д-р Жюл Гюйо , Жифардова масловка, Клапов любимец и Пас Красан. Попска (Curй)Плодовете на този сорт круши са едри до много едри, продълговато крушовидни, зеленикавожълти. Узряват в края на септември - началото на октомври. Плодовото месо е сладко, малко хрупкаво, слабо до средно ароматно, с добро качество. Дърветата имат силен растеж и са много родовити. Опрашват се от Жифардова и Вилямова масловка. Пас Красан (Passe Crassane)Плодовете на този сорт круши са едри до много едри, кълбовидни, зеленикавожълти с оранжев оттенък и ръждавини. Плодовото месо е сладко до възкисело, ароматно, с отлично качество. Узрява през първото десетдневие на октомври. Дърветата имат умерен растеж. Пас Красан се опрашва от Боскова масловка, д-р Жюл Гюйо и Харденпонтова масловка. Доктор Жюл Гюйо (D-r Jil Guio) Плодовете на сорт круши Доктор Жюл Гюйо са едри до много едри, крушовидни до конусовидни, жълто-зелени, понякога със слаб руменец. Узряват през първата половина на август. Плодовото месо е умерено сладко, слабо възкисело, слабо ароматно, с много добро качество. Дърветата са със слаб растеж. Опрашват се от Боскова масловка, Вилямова масловка, Добра Луиза, Клапов любимец, Пас Красан. Добра Луиза (Gute Luise)Плодовете на сорта круши Добра Луиза са средно едри, но в години с по-слабо плодородие стават едри. Формата им е правилна, продълговата, яйцевидно-крушовидна. Кожицата е тънка, нежна, лъскава, осеяна с много сиви точици. При пълна зрялост добива лимонено-жълт цвят с леко и красиво зачервяване откъм слънчевата страна. Плодовото месо е бяло, меко, много сочно, топящо се, с приятен сладък и малко виненокисел вкус. Вкусовите качества, общо взето, са много добри. Плодовете зреят в края на август и началото на септември, но могат да се съхраняват и до октомври. Издържат добре на транспорт. Дървото расте доста буйно. Образува широка и много рядка пирамидална корона. Започва да дава плодове рано и редовно. Сортът круши Добра Луиза е добър опрашвач. |
За своите десет години Специализираното Русенско изложение на земеделска и автомобилна техника се превърна в символ за модерно селско стопанство и притегателен цeнтър за агрофирми, производитли и гости.
Специализираното Русенско изложение земеделска и автомобилна техника е единствено по рода си в централния северен район на страната и е третото по големина в България. Провежда се ежегодно през месец май на територията на Русенския университет "А. Кънчев", където се намира и единствения в страната ни факултет за подготовка на кадри по Земеделска техника и технологии.
Организира се от факултетите "Аграрно-индустриален" и "Транспортен" на Русенския университет и със съдействието на Област - Русе, Община - Русе и Съюза на учените - Русе.
В овощната градина
През месец юли в овощните градини трябва да продължат наблюденията за поява на струпясване и брашнеста мана по ябълки и круши, като се води борба с препарати, действащи и на двете болести. Големи щети по плодовете нанасят и гъсениците на ябълковия и сливовия плодов червей от второ поколение, затова трябва да се следят прогнозите на РСРЗ за появата на тези неприятели. Не трябва да се пренебрегва и вредата от анарзията и източния плодов червей. Ако има намножаване на листни въшки, извеждането на борбата с тях е наложителна, тъй като освен че нанасят повреди, са преносители и на някои вирусни и микоплазмени болести. Срещу тях се използват регистрирани препарати за смучещи насекоми.
Времето е подходящо за извършване на зелени резитби при млади дръвчета за формиране на короната. Премахват се леторастите, които растат и се развиват навътре в короната, а така също и конкурентите на водачите.
От средата на месеца започва присаждане на спяща пъпка в овощните разсадници. Условието е да има добро сокодвижение, а то се постига чрез редовни поливки на подложковия материал. За добро прихващане, най-удачно е присаждането да се извършва в прохладните часове на деня - сутрин до 11 часа и вечер след 17 часа.
До края на месеца се прави последното пръскане на лозята срещу обикновената мана. По-голяма опасност за лозите е болестта оидиум, която предизвиква напукване на заразените зърна, откъдето вторично проникват причинителите на сивото и мокро гниене.
За борба се използват системно-контактни препарати за едновременна борба срещу двете болести. При нападение от шарения гроздов молец се води борба с инсектициди, а срещу лозовите акари - с акарициди. Тези препарати се комбинират с препаратите за обикновената мана и оидиума.
За по-добро узряване на гроздето е необходимо постепенно прореждане на листата около ресите, като се има предвид, че зърната трябва да се запазят от слънчев пригор.
В зеленчуковата градина
През този месец всички зеленчукови култури са в активен растеж и плододаване. В този период те се нуждаят главно от достатъчно влага и затова равномерното навлажняване на почвата е много важно. Да не се забравя и редовното подхранване на плододаващите зеленчуци.
До средата на месеца все още може да се засеят моркови за късно производство. Преди сеитбата е необходимо почвата да се навлажни и семената да се засеят на междуредия 20-30 см с около 1г/м2. Подготвя се почвата за късните зеленчуци - главесто зеле, зелен фасул, броколи, цветно зеле, късни домати и краставици и др., които могат да се сеят или разсаждат през този месец.
Зеленчуците се нападат от много гъбни и бактериални болести. Стопаните трябва да следят за тяхната поява и да третират с необходимите препарати, като най-често се използват системни препарати с лекуващо действие - ридомил голд-0,25%; акробат МЦ-0,2%; браво 500-0,3%; корсейт М ДФ- 0,25% и др.
През този период се появяват и различни неприятели по зеленчуковите култури - листни въшки, цикадки, гъсеници, акари и др., срещу които се използват подходящи инсектициди едновременно с посочените фунгициди. Опасна болест по доматите през последните години е жилковата некроза, която се пренася от листните въшки и цикадите.
Ето и малко информация за ябълката, този митичен плод, станал причина Адам и Ева да напуснат Рая. Ябълката е един от любимите на българите плод и е характерен за нашите географски ширини и си го имаме в изобилие, ето защо, Ви предлагаме няколко практически съвета с които може да изберете ябълките на пазара, малко митология и разбира се, рецепта.
Има повече от 7, 500 известни култивирани видове ябълки. Различни видове са налични за умерен и субтропичен климат. Ябълките не цъфтят в тропически климат, защото се нуждаят от по-ниски температури.
Добрата-качествена ябълка е мека, но крехка. Когато избирате ябълки търсете тези, които са с пъстра външност, отсъствие на петна, имат типичната за „червена вкусна“ ябълка дълго стъбло (за да позволява на пестициди да проникнат във върха на плода) и сладък вкус.
Лошите ябълки,некачествените, са странно оформени, с петна, и имат разнообразни текстури и цветове. Много от тях имат отличен аромат, но могат да имат други проблеми, които ги прави неподходящи да се консумират сурови. Те са предразположеност към заболяване, често са червиви.
Ябълката не е просто плод, тя е символ на любовта, брака, пролетта, младостта, плодородието, дълголетието или безсмъртието, а християнската традиция я свързва с изкушението и първородния грях.
Ябълката означава плодородие, любов, радост, знание, мъдрост, обожествяване и разкош, но заедно с това съблазън, измамност и смърт.
За китайците ябълката означава мир и съгласие, а ябъковият цвят е символ на красотата. В китайския език думите, означаващи "ябълка" и "мир", имат сходно звучене, но и думата болест - също. Може би затова в Китай не е прието да се носят ябълки на болен човек.
Гърците посвещавали ябълката на Венера като знак за любов и желание; тя е сватбен символ, олицетворяващ предложената ръка и сърце. Преди да влязат в брачните покои, младоженците си разделяли ябълка.
Да се предложи ябълка означавало да се направи любовно признание.
Поднесената ябълка се смятала за любовен знак.
Ерида, богинята на раздора, подхвърлила златна ябълка с надпис "За най-прекрасната", която после станала "Ябълката на раздора", щом Парис я дал на Афродита - най-красивата сред трите богини - Хера, Атина и Афродита. За благодарност Афродита го наградила с любовта на прекрасната Елена, заради което и започнала Троянската война.
За древните келти ябълката е силно свързана с отвъдното, с вълшебствата и тайното знание. Планината Авалон, обиталище на елфи и феи, в превод отдревноирландски означава "ябълкова". В легендата "Пътешествието на Бран на Острова на Блажените", разказваща за странстванията на героя (името му между другото означава "врана" или "черен", в което отново звучи темата за смъртта и отвъдното) в страната на вечния живот, се казва: "И видя той жена с величествена красота, която му протегна ябълково клонче, направено от бял бронз. А ябълките на него бяха от бяло сребро. И звучеше вълшебна
Ябълковият цвят символизира женската красота. Подобно на портокаловите цветчета, той се използвал за булченско украшение като символ на плодовитост.
Еротически ябълката се асоциира с женската гръд, а семенната кутийка на разрязан на две плод - с външните женски полови органи. В тази връзка тя има отчасти и двояк символичен смисъл.
На латински ябълка и зло се пишат еднакво. Точно тук се вижда връзката с библейската легенда, в която се говори, че забраненият плод от дървото на познанието в райската градина, изяден от Адам и Ева, е била ябълка. Обикновено така се изобразява Ева - с ябълка в ръка, която предлага на Адам.
За да имате хубави ябълки торете умерено, обработвайте с подходяща техника и хапвайте умерено :)
Еврофинансиране е портал, който поддържа бази данни и предоставя актуална информация и съвети, с цел да улесни вашия достъп до фондовете на Европейския съюз. Ние събираме, обработваме и систематизираме цялата информация, която ви е необходима, за да ви спестим време и усилия.
Еврофинансиране ви предлага:
1. База данни Финансиране
Порталът разполага с единствената по рода си база данни, чрез която можете да намерите всички възможности за финансиране на Вашите идеи от седемте Оперативни програми (Регионално развитие, Конкурентоспособност, Човешки ресурси, Транспорт, Околна среда, Административен капацитет и Техническа помощ) и Програмата за развитие на селските райони, за периода 2007 – 2013 г. Търсенето в базата данни може да става както по ключови думи, така и по различни критерии.
Критериите за търсене са групирани в следните категории:
• Оперативна програма - 8 критерия
• Бенефициенти - 142 вида бенефициенти, разпределени в 10 групи
• Вид дейност - 349 вида дейности
• Териториален обхват - 9 критерия
За помощ при търсене в база данни Финансиране натиснете тук.
2. База данни Актуални конкурси
Еврофинансиране разполага с изчерпателна база данни с актуални конкурси, чрез която можете да намерите всички актуални покани за набиране на проектни предложения за безвъзмездно финансиране, както и за търгове и конкурси за избор на изпълнители по програмите на Европейския съюз за България. Базата включва конкурсите, които се обявяват по всички Общностни програми на ЕС (над 40 на брой) и програмите за България по Структурните и Кохезионния фонд на ЕС. Имате възможност да намерите подходящите за вас конкурси като разгледате списъка или като извършите търсене в базата данни с ключови думи или с използването на различни критерии.
Критериите за търсене са групирани в следните категории:
• Териториален обхват - над 5 критерия
• Вид конкурс – 2 критерия
• Сектор – 15 критерия
• Финансираща програма – над 40 критерия
• Бенефициент – 10 критерия
Имате възможност да получавате съобщения за публикуване на нови конкурси – в момента на публикуването на всеки конкурс или обобщена информация веднъж седмично. За целта е достатъчно да се запишете за безплатната услуга за известяване по пощата. Записването можете да направите от началната страница.
За помощ при търсене в база данни Актуални конкурси натиснете тук.
3. Дискусионен форум
Форумът на Еврофинансиране ви дава възможност да получите отговори на вашите въпроси и да участвате в дискусии, свързани с финансирането от Европейския съюз. Също така можете да стартирате нови теми, да задавате въпроси, да отговаряте, да преглеждате мненията на другите, да поставяте и сваляте файлове. Форумът е място, чрез което можете да контактувате с експерти, консултанти и хора, търсещи финансиране.
4. Новини и интервюта
Рубриката Новини ви дава навременна и полезна информация по въпросите на финансирането от Европейския съюз.
Богата допълнителна информация и мнения на експерти можете да намерите в раздел Интервюта.
5. Програми на ЕС
Този раздел съдържа описание на всички програми на ЕС, по които България получава финансиране. Информацията е представена обобщено, сбито и ясно, за да е максимално разбираема и полезна.
6. Наръчници, формуляри и нормативна база
Разделът Наръчници и формуляри съдържа документи, които можете да използвате при разработването на вашите проекти. В Нормативна база са поместени нормативните актове, които регулират използването на средствата по програмите на Европейския съюз – регламенти, постановления и други.
7. Консултации и обучение
Еврофинансиране ви дава възможност да получите съвети и консултации от нашите експерти по всички въпроси, свързани с подготовката, финансирането и реализирането на проекти с помощта на Европейския съюз. Рубриката Обучение предоставя информация за възможности за повишаване на вашата квалификация по разработване и управление на проекти и за придобиване на международно признати сертификати по управление на проекти.
ето и линк към съставителя:
http://www.evrofinansirane.eu/content/view/10/5/
Подбират се за производство на дини площи с водопропусклива почва и подпочва, защитени от ветрове. Подходящи предшественици на дините са бобовите, житните и някои зеленчукови култури, но не и от сем. Тиквови.
През есента въз основа на почвен анализ се тори с органични и минерални торове, без да се внасят азотни. През март на следващата година площта се култивира и се фрезова. С предпосадъчната обработка се оформя лехо-браздова повърхност с висока леха. Внасят се примамки срещу неприятелите. За борба срещу плевелите още през есента се внася хербицидът раундъп в доза 0,6-1 л на декар 3-4 седмици преди дълбоката оран при височина на плевелите 15-20 см.
Отглеждане на разсад диниНезависимо в какъв тип съоръжение ще се отглеждат дините, най-подходящо е да се използва предварително произведен разсад. Така се постига по-висока ранозрелост в сравнение с директното засяване. За производството на разсад семената се засяват около 30 дни преди засаждането по възможност в саксии, за да се избегне пикирането. Предварително семената се накисват във вода или се рътят. След поникването на дините се поддържа по-ниска температура - 14-15°С,а след около две седмици се повишава на около 20°С. Тя се колебае с 2-3°С над или под 20°С в зависимост от слънчевото греене и от нарастването на растенията. Разсадът се подсилва с торово-почвена смеска, а съоръженията се проветряват редовно и се поддържа оптимален светлинен режим.
Добри резултати се получават когато разсадът от дини се присади върху подложка от кратуна. Плодовете от присадените дини превишават по съдържание на сухо вещество и захари плодовете от контролата. Лесната и бързоусвоима техника на присаждане и големият процент на прихващане (до 96%) позволяват по-широкото въвеждане на присаждането особено при ранните сортове, неустойчиви на болести по кореновата система.
Най-добре е преди сеитбата семената на дините и на кратуните да се рътят. Засяват се разпръснато или на редове (3x3 см). Поддържа се температура около 25-28°С. Когато растенията са отворили добре семеделите си (около 5-6 дни след поникването), се присажда. Всяко закъсняване с присаждането води до неуспехи. Правилно отглежданият разсад дини в момента на присаждането трябва да бъде с късо, дебело и плътно стъбло.
Присажда се с четиристепенно метално шило с диаметър 2-2,5 мм. С него се премахва вегетационния връх на подложката и на мястото му чрез въртене и леко натискане се прави пробив в стъблото на дълбочина 1-1,5 см. От линията се прави калемче с дължина 1,5 см, на което се изрязва част от кожицата и основата леко се подостря. Поставя се в пробива на подложката, като двете части прилепват добре, а семеделите се възсядат.
Присадените растения се пикират в саксии. При засаждането, както и по-късно, семеделите се запазват цели. За известно улеснение подложките може да се отгледат чрез засяване на 1-2 семена в саксии. Тогава се присажда, без подложките да се изскубват.
През следващите 3-4 дни след присаждането растенията се приспособяват постепенно към светлината. Най-важните условия, които осигуряват прехващането на растенията, са високата температура (около 28°С) и високата влажност (80%). Спойката между подложката и присадника се образуза за 6-7 дни. Всички разклонения и листа, които излизат от подложката, се почистват, като се запазват само семеделите.
Засаждане на динитеЗасаждането на дините се провежда, когато почвената температура се повиши над 12-14°С. Такива условия настъпват през първата половина на април. Дините се засаждат редово, при разстояние между редовете 150 см и между растенията в реда 80-100 см, на дълбочина до семеделите. Поливат се с 1-2 л затоплена до 17-18°С вода на гнездо и се загърлят с рохкава почва.
Грижи след засаждането на динитеПрез вегетацията на дините се поддържа температура 25-28°С през деня при слънчево време и 20-22°С при облачно. Поливките отначало са ограничени и най-често са по гнезда и ръчни. С оглед поддържането на по-ниска относителна влажност (70-75%) тунелите се проветряват редовно. Това се постига по-лесно и с по-малко разход на труд при използване на перфорирано фолио. Необходимо е да се знае, че редовното проветряване спомага и за навлизане на пчелите, които са основен опрашител на цветовете на дините. При по-слаб растеж във фаза 4-5 листа растенията се подхранват предимно с азотни и с калиеви торове. При първото окопаване може да се внесат и фосфорни или сложни (комбинирани) минерални торове. Дозата им се определя в зависимост от запасеността на почвата.
Към края на май дините се откриват напълно, като окончателно се премахва фолиото. Тогава по преценка може да се приложат резитби. На растения със силно нарастващо централно стъбло и със слабо плодообразуване върховете се отстраняват.
Беритба на динитеБеритбите на дините започват в началото на юли и продължават 1-1,5 месеца. Добивът варира от 4 до 6 т от декар.
ето какво друго може да се направи с диня :)
или
или
или просто да похапнете
Първо се сетих за мушката- много бабинска цвете - не ме кефи, всички съседи са сяли каксадни петунии - май и аз така ще направя;
В близкия магазин продават семена за зеленчуци - харесах си копър и къдрав магданоз - копъра поникна на първата седмица - вече е около 5 см, след 22 - 23 ден се показа и магданоза - започна да къдри листенца - така да ми и господа станах земеделски производител на балкона :) ;) :)
2. gardener
3. knigosviat.net
4. градина и дом
5. рибарство
6. dom i gradina
7. dom
8. diving sky
9. diving
10. watches for you