Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Актуални решения на ежедневни закачки - как да обзаведем, декорираме и украсим дома и градината или просто да релаксираме
Автор: krasko666 Категория: Хоби
Прочетен: 912663 Постинги: 170 Коментари: 167
Постинги в блога от Април, 2009 г.
Създайте пролетно оживление и в дома Чрез леки корекции в интериора можете да промените настроението
image Пролетта дойде и тя сякаш ни призовава за промяна. Освен всички присъщи на сезона промени обаче можете да се замислите и за своя дом, който също се нуждае от щипка ново настроение. Ако не планирате ремонт тази година, можете да внесете тази промяна дори само в декора на дома си. За тази цел можете да използвате фини материи, флорални мотиви и природни елементи. Comfort.bg предлага няколко начина да внесете така чаканата пролет в домашната атмосфера.

 

Изчистете изтривалките

 

Внесете лятно настроение още от вратата като почистите мястото пред нея, включително и изтривалките. Измийте добре вратите и прозорците, а ако се налага, ги пребоядисайте. Ако пък разполагате с веранда, можете да добавите и няколко саксии със зелени растения.

 

Преориентирайте интериора

 

Ако досега мебелите ви са били разположени срещу камината, сега вече можете да помислите за разместването им спрямо смяната на сезона (например близо до прозореца, за да се наслаждавате на слънцето). Сменете фокусната точка като я ориентирате например спрямо гледката към градината. Така, ако например аранжирате наново местата за сядане, можете да ги насочите така, че да се наслаждавате на природните картини навън.

 

Сменете килимите

 

Дебелите и създаващи усещане за уют и топлина килими са за зимата - пролетта и лятото са сезони, изискващи подово покритие, което няма да задържа допълнително топлината. Приберете някъде дебелите килими и ги заменете с леки килимчета от сезал или памук в светли цветове. Сега е и идеалното време да почистите и поправите дефектите именно на зимните килими, за да са готови те за употреба през есента.

 

Създайте ред

 

Потърсете някои организационни решения за дома си. Всички места в него, които са претрупани и хаотични, могат да погълнат вашето лятно настроение, тъй като правят пространството тежко и поглъщат светлината. За целта е нужно да изхвърлите част от нещата или да използвате допълнителни места за съхранението им.

 

Създайте една гостоприемна тераса

 

Лятото призовава хората на открито. Ако сте от щастливците, които живеят в къща, това означава, че е време да обърнете внимание на верандата в дома си. Ако пък живеете в апартамент, то мястото, което свързва дома ви с външния свят, е терасата. Сложете няколко градински столчета, масичка или градинска люлка. Добавете градински аксесоари, материи във флорални мотиви и живи цветя. Всичко това може да превърне дори една обикновена стая в помещение с атмосфера на градина.

 

Махнете изкуствените цветя

 

Премахнете изкуствените цветя от дома си и ги запазете за зимата. Вместо тях поставете свежи живи цветя, зелени растения и саксии.

 

Сменете аксесоарите

 

Сега е времето да прегледате обстойно аксесоарите в дома си и да преподредите шкафовете и рафтовете. Избършете натрупалия се прах по тях и ако се налага ги пребоядисайте. Върху лавиците поставете предмети, които създават усещането за лекота и свежест. Можете например да изнесете на показ порцелановия си сервиз с флорален мотив или пък фигурки от стъкло. Можете да добавите и живи цветя към интериора.

 

 

Мислете лятно

 

Леки завеси, тънки покривки за масите, леки кувертюри за леглата и фини материи за възглавниците - всички тези елементи придават лежерност на атмосферата и създават лятно усещане. Изберете едноцветни, бродирани или пък щамповани материи, които се вписват добре във вашия интериор.

 

Олекотете интериора

 

Ако имате кадифени завеси или тежко рипсено канапе, най-добре е да ги замените с нещо по-леко и пролетно. Махнете тежките пердета и сложете на тяхно място въздушни полупрозрачни материи. Върху канапето пък можете да поставите калъф от лека материя в светли цветове или флорални мотиви.

 

 

Материалите във www.pozvanete.bg са авторски. При цитиране на части от текстове и при използване на цели текстове позоваването е задължително. В новините са използвани информации на БГНЕС

Категория: Бизнес
Прочетен: 1382 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 28.07.2009 11:39
Пролетни балкони

докоснати от приказна магия
текст: Теодора Джамбазоваimage

В съвременния забързан свят, когато личното ни пространство се ограничава все повече вследствие на урбанизацията, градинарството се превръща в истинско предизвикателство за хората в града.
Най-лесният вариант за отглеждане на любимите ни растения е да си  направим „градина в саксия”, като засадим и комбинираме едногодишни с многогодишни, цъфтящи и листно-декоративни растения в саксии, сандъчета и контейнери. Аранжираните съдове с растения в подходящи багри ще съживят патиото, верандата, малкия балкон и дори первазите на прозорците. Комбинирайте растения със сходни изисквания към светлината, температурата и поливането.
А защо да се радвате само на визуалния ефект на цветовете, като можете  да добавите и прекрасно ухание към малката градина в саксия...
Можете да опитате като добавите нежен карамфил (Diabthus), малко сладък игловръх (Labularia maritima), кичест иберис (Iberis), омайна петуния (Petunia), дребноцветен хелиотропиум (Heliotropium) или катерлив сладък грах (Lathyrus).
Ето и някои многогодишни растения, които ще ви доставят наслада всяка година: африкански лилии (Agapabthus), нежни папрати, лалета (Tulipa), зюмбюли (Hyacinthus), нарциси (Narcissus), лилиум (Lilium), гладиоли (Gladiolus), лавандула (Lavandula), теменуги (Viola tricolor) и декоративни треви.
Комбинирайте няколко багри, форми и размери в един и същ контейнер, за да постигнете разнообразен и по-различен ефект, който е изграден изцяло по ваш вкус. Използвайте смело въображението си и се забавлявайте докато творите и създавате своята собствена „градина в саксия”.
С малко вкус и въображение можете да създадете приказен кът на балкона, където цветята не са просто комбинация от форми и багри, а са живи растения, които носят послания от един свят на очарователна загадъчност. Необходимо е умело да боравите с растенията и да ги комбинирате по най-подходящия според вас начин, така както художникът, съчетавайки цветове по платното си, създава картини.
Ето и две изпитани рецепти, на които можете да се доверите при комбинирането на растения, ако желаете да създадете приказна и леко загадъчна атмосфера в градината на балкона.
„ОТРАЖЕНИЕ” – пролетна комбинация от цветя, която сякаш отразява ведрото настроение и жизнеността, които ни носи този сезон. Необходим ви е контейнер или друг подобен съд с квадратна или кръгла форма. Разделете визуално контейнера на четири равни части, като във всяка четвърт засадете по едно растение. В случая е подходяща комбинация от:
1. Непета (Nepeta), сорт – джудже ‘Little Titch’, цъфтящ с бледи цветове и има ароматни листа. Растението обича ярката светлина и е устойчиво на засушаване.
2. Акорус (Acorus gramineus) – декоративна трева; спрете се на сорт, който е изпъстрен в златиста багра. Придава прекрасен контраст през цялата година. Обича по-влажната почва.
3. Иглика (Primula), спрете се на сорт, който цъфти в наситено синя багра като игликите от серията Chic ‘Blue’. Обичат умерената слънчева светлина и почвена влага.
4. Иберис (Iberis sempervirens) – многогодишно растение, което се обсипва с множество цветове. За комбинацията е подходящ белият сорт ‘Snowflake’.
Друга подходяща композиция от растения е „ПРОЛЕТНА ФЕЕРИЯ”, която съчетава нежността и непренудеността на дивите цветя в един пъстър пасторален букет. В кръгла керамична саксия засадете четирите вида цветя, като разположите високите видове (кандилка и еризимум) в едната половина на саксията, а ниските (паричка и виола) – в другата половина.
1. КАНДИЛКА (Aqilegia) – засадете сорт според вашия вкус “Nivea” (бял), - ‘Nora Barlow’ (кичест), хибридите ‘McKana’ 9 двуцветни). Тези растения живеят кратко, но цветовете им са прекрасни.
2. ЕРИЗИМУМ (Erysimum), или боянка, както е народното име на растението. Изберете сорта “Winter Joy’, който цъфти със синьо-пурпурни цветове и на височина достига до 40 см. Обича да е на слънце или лека сянка.
3. ПАРИЧКА (Bellis perennis) – има кичести съцветия, подобно на малки пухкави топчици и се използва обикновено като почвопокривно растение. Има различни сортове, но ако изберете розовата разновидност ‘Polar’, тя ще придаде пухкава лекота и приказна романтичност на балконския екстериор.
4. ТЕМЕНУГА (Viola) – това е най-подходящо цвете, ако искате да пресъздадете красотата на дивата природа. Кадифената мекота на цветовете ще придаде плътност на комбинацията от растения.
Освен тези цветя, можете да добавите към саксията и растение с листно-декоративен ефект.
Тези  две комбинации от пъстри багри, разнообразни форми и размери ще ви доставят истинска анслада. Жизненото присъствие на пролетта чрез разцъфналите цветя ще ви зареди с енергия и ще „изтрие” умората, натрупана от скучното ежедневие.

Категория: Хоби
Прочетен: 2223 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 23.04.2009 11:32
01.04.2009 15:03 - За крушите
  След ябълката крушата е най-популарният овощен вид между овощните култури на умерения климат. Крушовите насаждения не са така добре концентрирани както ябълковите, прасковените и сливовите и се срещат в цялата страна. Над 50% от крушовите насаждения са концентрирани в следните райони: Пловдивски, Кюстендилски, Пазарджишки, Бургаски, Варненски и др. рушата е растение на умерения климат. Тя е по-чувствителна към ниски температури, отколкото ябълката. Отглеждането на круши от земедлските стопани се възражда но с бавни темпове. Наблюдава се пояната на нови градини което е индикация за развитеие.


image
Подходящи за крушата са дълбоките, свежи, пропускливи и богати на хранителни вещества почви. Отношението на крушата към почвата е в зависимост от подложката. Присадена върху дюлева подложка, крушата изисква по-богати, умерено влажни, с по-дълбоко разположени карбонати почви. При съдържание над 1,5-2,0% активен калций дърветата страдат вече от хлороза.

    Присадена върху крушова подложка, крушата е по-малко взискателна към почвата, стига тя да е дълбока, за да се развият корените на по-голяма дълбочина.

    Неподходящи за крушите са сухи и плитки почви, както и тежките глинести непропускливи и много влажни почви. У нас най-често крушата се отглежда успешно на същите типове почви като ябълката: алувиално-ливадни, излужени канелени горски, черноземни (главно излужени), излужени черноземни смолници и др., като предпочита по-мощните, с неутрална или слабо кисела реакция почви.

Категория: Бизнес
Прочетен: 2069 Коментари: 2 Гласове: 0
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2009  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930