Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Актуални решения на ежедневни закачки - как да обзаведем, декорираме и украсим дома и градината или просто да релаксираме
Автор: krasko666 Категория: Хоби
Прочетен: 912671 Постинги: 170 Коментари: 167
Постинги в блога от Януари, 2009 г.
Tecoma radicans

Това е храст с едри и перести листа, съставени от 9-11 малки листчета. Той бързо расте и обвива мястото, до което е посаден. Клончетата му образуват въздушни коренчета, с които се прикрепят за подпората. Цветовете са красиви, обагрени в кадифено-оранжево фунийки, дълги около 7 см.
Те са събрани на кичури по върховете на клончетата  и правят храста ефектно декоративен. Цъфти през лятото – юни и юли.image

Размножаване
Освен чрез резници и отводи, размножаването може да стане и чрез семена.

Грижи
Предпочита слънчеви места, лека плодородна почва и обилно поливане 
за по подробна информация посетете:
http://www.zeleno.eu/bg/articles/83-tekoma.html
Категория: Хоби
Прочетен: 2247 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 01.08.2009 12:43
ЯСМИНУМ

JASMINUM  L. – сем. OLEACEAEimage

Към този род спадат много красиви, фини и деликатни храсти, едни от които са влечащи, а други са само пълзящи или с наведени клонки. Последните имат характерна ръбеста форма и тъмнозелен цвят. Листата им са прости тройни или перести, повече срещуположни, постоянни или опадливи. Цъфтят обикновено много рано на пролет или даже през зимата с жълти, бели или червени цветове, събрани в лъжливи сенници. Повечето от тях имат много нежен и приятен мирис. Изобщо ясмините са доста чувствителни на студа, затова малко видове издържат у нас на открито.
 Вирее на рохкава, хранителна почва, по-скоро суха, отколкото влажна и на топло, слънчево изложение.
 Размножава се главно чрез резници и положници. През лятото се приготвят зелени резници от полузрели клонки и се вкореняват в лека песъчлива пръст в парник. Много видове се вкореняват сами при допир на клонките със земята.
 Резитба се прави само за почистване и разреждане на гъстите клонки.
 Използва се за групи и единично в тревата, за покриване на стени, скели, арки и др. на слънчево изложение.
 J. Beesianum Forr. Отечество – Зап. Китай. Влечащ храст, който достига до 4 м и дава много издънки. Листата са срещуположни, прости яйцевидно ланцетни, 3-4 см дълги. Цветовете са дребни, по 1 – 3, ясно карминено червени, миризливи, цъфтящи през май.
 J. nudiflorum. Ldl. Отечество – Сев. Китай. До 2 м високо растение, повече храст, отколкото влечащо, с дълги и силно наведени клони. Има срешуположни, тройни, удължени листа, 1 – 3 см дълги. Цветовете се явяват преди листата, единични, покриващи целите миналогодишни клонки. Те са жълти до 2.5 см големи, цъфтящи праез февруари и март. Той е един от най-ранно цъфтящите храсти у нас. Издържа най-много на студа. Подходящ е за засаждане край стени, зидове и огради, но трябва да се прикрепва. Има особен ефект ако се засади край скали. J. n. var. aureum. Листата имат жълти петна.
 J. officinale L. Отечество – Персия до Китай. Влечащ храст с дълги до 5 м клонки, които са нежни тънки и силно разклонени. Листата са срещуположни, сложни, с 5 – 7 продълговати, до 8 см дълги листчета. Цветовете са бели, по 2 -12 в крайни лъжливи сенници, с нежен мирис, цъфтящи през юли и август. Красив и много деликатен храст.
 J. primulinum Hemsl. Отечество  - Зап. Китай. Вечно зелен храст с пълзящи, тънки, нежни, до 3 м дълги клонки. Листата са тройни, малко пълзящи, тънки, нежни, до 3 м дълги клонки. Листата са тройни, 2 – 7 см големи. Цветовете са светложълти, до 4 см широки, често двойни, явяващи се в края на зимата. Изисква много топло изложение затова у нас може да вирее само в Южна България.

Категория: Други
Прочетен: 1616 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 01.08.2009 12:40
Замислих се за връзката между озеленителите и земеделците - селскостопанските производители
Макар че незнайно защо се дистанцирани едни от други това са все хора изкарващи прехраната си чрез обработване на земята било то с тежка селскостопанска техника или финни мотофрези, косачки и тримери целта на всички е да образотват земятя. В тази връзка успях да намеря малко специялизирана техника която се продава на сравнително приемливи цени:
 http://www.ditek.info/index.php?TPL=30000&x30000_ID=3
http://www.ditek.info/index.php?TPL=2&x10000_ACT=0&x10000_ITEMID=12&x10000_SHOWID=12&x10000_ID=12
Категория: Бизнес
Прочетен: 1488 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 01.08.2009 12:35
През месец март започва календарната пролет. Времето е много променливо, но средната месечна температура в сравнение с февруари се повишава с 4-5оС. Средно през половината от дните на месеца може да се работи на полето.

ЗАДАЧИ НА ОВОЩАРЯ

    През март трябва да се премахнат всички сухи и негодни листа от ягодовите лехи. Те се събират и изгарят за да не се разпространят различни болести. Ягодите се покриват с нова почва и подхранват с около 30 гр. на кв. м. амониева селитра.
    До 15-20 март трябва да завърши резитбата за формиране и плододаване на овощните дървета, защото започва сокодвижението и се засилват жизнените процеси в тях.
    Костилковите видове се засаждат до средата на март, а семковите - до края на месеца.
    През топли и слънчеви дни в края на месеца може да се извърши присаждане на калеми на някои дървета от предпочитани сортове.
    Желателно е да се подхранят с амониева селитра всички овощни видове.
    Прасковата се пръска срещу къдравост, кайсията, вишнята, черешата и дюлата срещу ранно кафяво гниене, а ябълките срещу струпясване.При наличие на зимуващи форми на листогрижещи гъсеници, листозавивачки и др. при първото предцъфтежно пръскане се прибавя и инсектицид.
    При недостатъчно валежи е необходимо да се извърши обилно поливане. Това ще стимулира растежа на фиданките и ще осигури по-висок добив от плододаващите дървета.

Категория: Бизнес
Прочетен: 2250 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 01.08.2009 12:33
Задавали ли сте си въпроса от къде можете да си купите най - изгодно селскостопанска техника кой продава качествена стока на какви цени и как да сравним.
Оказва се че по непонятни причини голяма част от търговците на селскостопанска техника - трактори, брани (harrows) , плугове, сеяли и др. не обявяват цените си ??? Защо как да се ориентираме след като в листата от 50 или 100 трактора няма цени а има идентични мощности, разходи, параметри ???
Защо такива големи фирми като примерно СД Стойчеви 57 65 не си позволяват да обявят цените си, не е ли правилно в пазарната икономика един от основните фактори да е цената 

"18 години в услуга на производителя Събирателно Дружество “Съдружие Стойчеви 57 65” е създадено през 1990 година. Фирмата е изцяло частно дружество, чийто дейности са свързани с търговия и сервиз на чуждестранна селскостопанска техника. Дружеството е изключителен представител за България на:

  • Зетор – Република Чехия – европейски лидер в производството на трактори
  • Грейт Плейнс Манюфакчъринг – САЩ – лидер в производството на сеялки (seeders) за директна сеитба
  • УНИЯ – Полша – лидер в производството на селскостопански машини и инвентар за предсеитбена обработка"
Категория: Бизнес
Прочетен: 1895 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 16.04.2010 12:00
Асоциацията на земеделските производители в България спешно настоява да бъде назначен зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие"(farming), който да отговаря по програма САПАРД на Европейския съюз. Това заяви председателят на организацията Ивайло Тодоров. Причината е в забавянето на изплащането на субсидии по одобрени проекти по САПАРД. Програмата остана без шеф след като бившия зам.-изпълнителен директор на фонда Константин Паликарски, който пряко отговаряше за нея, си подаде оставката в началото на януари. "Ситуацията създава проблеми на агропроизводителите, които не могат да си погасяват кредитите към банките и да закупуват селскостопанска техника (technology) по проектите", обясни Тодоров. По думите му земеделски стопани от цялата страна ще заведат стотици дела срещу Държавен фонд "Земеделие" за неизплатени средства по програма САПАРД спъващи възможността и м да закупят селскостопанска техника imageза стопанствата си. След като бяха блокирани парите по САПАРД, Европейската комисия разреши одобрените проекти да бъдат изплащани от националния бюджет. От септември досега са платени много малка част от проектите, уточни Тодоров. Дори имало просрочени плащания още преди август миналата година. Вместо да се използва удължаването на срока на действие на програма САПАРД до края на 2009 г. и да се изплатят всички проекти, държавната администрация бави процеса, коментира председателят на АЗПБ. Според Ивайло Тодоров забавянето може да доведе до неизползването на всички средства по програмата и дори връщане на такива...
Категория: Бизнес
Прочетен: 1961 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 16.04.2010 11:52
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Януари, 2009  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031