Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Актуални решения на ежедневни закачки - как да обзаведем, декорираме и украсим дома и градината или просто да релаксираме
Автор: krasko666 Категория: Хоби
Прочетен: 912649 Постинги: 170 Коментари: 167
Постинги в блога от Май, 2009 г.
Най-трудно ще преборите въшките Листните въшки са сред  най-разпространените вредители по растенията. Те не само повреждат растението,  но са преносители на вируси.
Листните въшки са малки (с най-много 2мм  дължина), жълтозелени или кафяви на цвят насекоми. Могат да бъдат безкрили, но  може и да летят. Размножават се бързо, особено в сухо и топло време. Образуват  колонии от долната страна на листа, по цветните пъпки и по младите леторасли.  Смучат сок от растението, в резултат на което летораслите се изкривяват, листата  се нагърчват и загиват. Можете да се преборите с тях, като напръскате  своевременно растенията с един от следните разтвори - Би 58 - 0,5%; вазтак 10ЕК  - 0,03%, или хостаквик 50ЕК - 0,1%.
Братовчедите на листните въшки -  щитоносните, се насочват предимно към стайните растения. Без свян ще нападнат  фикуса, палмата, бегонията или драцена в хола ви. Щитоносните въшки се заселват  по дължината на нервите на растенията - предимно от долната страна на листа, по  летораслите и по стъблата. Те смучат сок от нападнатите части, листата се  деформират, а отделената от въшките "медна роса" е благоприятна среда за  развитието на "чернилка".
Борбата с щитовидните насекоми ще ви затрудни.  Атакувайте ларвите на въшките три пъти през десетина дни. Подходящи разтвори са  агрия 1060 - 0,2%, и Би-58 - 0,2%.
Много по-лесно ще се отървете от следващия  вредител - алеуродите. Зад заплетеното име се крият миниатюрните бели мушици,  които излизат веднага щом разтръскате цветето си. За да се освободите от тях,  облейте растението с вода, като насочвате струята под листата - там е  скривалището на яйцата на мушиците.
Малките червени паячета на пръв поглед  са незабележими, както и вредата, която причиняват. Сръчните акари плетат фини  мрежи, видими само ако се оросят листата. Първоначално пораженията върху  растението се виждат като светли точки. Изпуснете ли обаче червените паячета от  очи, по листата лесно ще видите огромните петна, причинени от  вредителите.
Ето защо забележите ли червените акари, незабавно напръскайте с  митак 20ЕК - 0,25%, нисоран 10ВП- 0,06%, или омит 57Е - 0,1%.  
3-милиметровата въшка кошинила също е упорит неприятел на растенията ви. За  да се спасите от този вредител, третирайте листата с памуче напоено в  90-градусов спирт. Като крайна мярка срещу кошинилата ползвайте специален  препарат.
Накрая, оглеждайте се и за честата болест по растенията -  "чернилка". Тя се развива по листата и стъблата след атака на щитоносни въшки и  наподобява сажди.
Можете да се преборите с "чернилката", като първо  отстраните паразитите, а след това почистите местата с вода и сапун и изплакнете  обилно.
Категория: Хоби
Прочетен: 4522 Коментари: 0 Гласове: 0
Сменете лалето с летни цветя Атакувайте вредителите с комбинирани разтвори С началото на май идва и тежката борба с плевелите. Битката с упоритите бурени  започнете веднага. Плевелите не само загрозяват градината, но отнемат от почвата  важни хранителни вещества и пречат на растенията ви. В никакъв случай не  оставяйте плевелите да съхнат. Много от тях бързо успяват да разпръснат в  почвата семената си. Така агресивните бурени се подготвят за нова атака през  следващата година. Затова - справете се по най-бързия начин с тях.
През май  ще имате и доста работа в овощната градина. На новозасадените плодни дръвчета не  бива да се оставят плодове първата година. Премахнете всички цветове, плодовете  само ще отслабят растежа на младите дръвчета.
Овощната ви градина ще се  нуждае и от често поливане. Прихващането и развиването на дръвчетата, засадени  през пролетта, трябва да се стимулират. Ако месецът е много сух, в горещите дни  трябва многократно да напръсквате дори ствола и клоните на дърветата с вода.  
През май се правят и двете следцъфтежни пръскания на овошките. Ще познаете,  че е време за първото пръскане, когато опадат листенцата на цветовете. След две  седмици е време да повторите процедурата. Пръскайте с комбинирани разтвори за  по-голяма ефективност. Благодарение на тях с едно пръскане се атакуват  вредителите (въшки, гъсеници, кърлежи) и болестите - струпясване, монолия. За  пръскане най-подходящи са органичните фунгициди, които унищожават причинителите  на болести, препаратите на ДДТ и фосфорната киселина - тя атакува животинските  вредители.
Май е подходящ и да се отървете от изсъхналите клони по  дръвчетата. Ако през късната есен сте пропуснали някой клон, отстранете го  веднага. В сухите вейки най-често се крият вредителите, за да презимуват  спокойно. Запомнете - по овощното дърво не бива да остават дори най-малките  изсъхнали клончета.
В цветната леха също ще прекарате доста часове. Добре е  да запълните празните места в цветната си градина. Нормално е след дългата зима  да са се отворили свободни места в лехата, които не можете да запълните веднага.  В края на пролетта има и доста прецъфтели растения като лалето, които са  отворили празноти в градината ви. На свободните места засейте едногодишни летни  цветя. Трябва да се съобразите само дали новите растения подхождат по височина  на околните.
През май месец ще имате и грижи с моравата. След всяко косене  трябва прилежно да поливате и наторявате. Сушата ще унищожи тревния ви килим,  ако не осигурявате достатъчно влажност. Заедно с поливането трябва да се извърши  и наторяването. Най-добре ползвайте 0,2-процентов разтвор от беден на азот  изкуствен тор. Една седмица след първото торене повторете процедурата.  
Здравка Веселинова
 
Категория: Хоби
Прочетен: 2829 Коментари: 3 Гласове: 0
Последна промяна: 18.05.2009 09:39
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Май, 2009  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031