Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Актуални решения на ежедневни закачки - как да обзаведем, декорираме и украсим дома и градината или просто да релаксираме
Автор: krasko666 Категория: Хоби
Прочетен: 912661 Постинги: 170 Коментари: 167
Постинги в блога от Февруари, 2009 г.
2 3 4  >  >>

imageПрез Март трябва да се премахнат сухите листа от ягодовите лехи. За да се предотврати разпространението на болести, те се събират и изгарят. Ягодите се подхранват с около 25-30 г. на кв.м амониева селитра. Извършва се резитба на касиса и малините, като при малините дължината на плододаващите стъбла се съкращават с една пета. Младите костилкови овощни дръвчета се засаждат до средата на март, а семковите - до края на същия месец. В края на март се извършва присаждане на будна пъпка и на калем от предпочитани и подходящи за съответния район сортове. Всички овощни видове е желателно да бъдат подхранени с амониева селитра. При необходимост второто зимно пръскане на овощните се извършва в края на февруари и началото на март, преди разпукване на пъпките.

През март се извършва предцъфтежно профилактично пръскане. Чрез него се ограничава плътността на щитоносните въшки, червения овощен акар, листните въшки, листните бълхи, листозавивачките, педомерките, ранното и късното кафяво гниене и др.image

При семковите овощни видове се ограничава зимуващата зараза от огнен пригор, струпясване по ябълката и крушата, ябълков молец, ябълков цветопробивач и крушов пъпкопробивач, голяма крушова листна бълха, ябълков златист хоботник и др. При костилковите се намалява нападението от бактериен пригор, сачмянка, къдравост по прасковата, кривули по сливата и джанката, червени листни петна по сливата, вишнев сливов и червенокрил плодов хоботник и др. При ягодоплодните се ограничава петносването на пъпките и засъхването на летораслите на малината, листните напетнявания по ягодата, ягодовото хоботниче и ягодовото стъблохоботниче и др.

Пръскането трябва да се извърши в ясни и тихи слънчеви дни, с температура около 10-12 градуса.

Срещу струпясването по ябълката и крушата при благоприятни условия се провеждат сгъстени предцъфтежни пръскания, особено във фаза миши уши, с Бордолезов разтвор 1%, Каптан 50 ВП - 0,3%, Купроксат ФП - 0,3%, Фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%, и др.

Срещу брашнестата мана по ябълката се използват препаратите Байфидан 250 ЕС - 0,015%, Рубиган - 0,06%, Фоликур 25 ВГ - 0,04%, които могат да се комбинират с пръсканията срещу струпясването.

Срещу къдравостта по прасковата преди цъфтежа могат да се приложат препаратите Браво 500 - 0,3%, Дитан М-45 -0,3%, Калтир ВП - 0,25%, Скор 250, ЕК - 0,02%, и други.

Срещу петносването на пъпките и засъхването на летораслите на малината при височина на летораслите 15-20 см се пръска с Бордолезов разтвор 1%, или Фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%.

Срещу обикновената крушова листна бълха, крушовия пъпкопробивач и ябълковия цветопробивач се прилагат препаратите Банкол 50 ВП - 0,12%, Вазтак 100 ЕК - 0,02%, Децис 2,5 ЕК - 0,03%, Карате 5 ЕК - 0,015%, Номолт 15 ЕК - 0,1%, Рипкорд 40 ЕК - 0,01%, Суми алфа 5 ЕК - 0.03%, Суперсект 10 ЕК - 0,015%, Шерпа 25 ЕК - 0,02%, и други. Те се използват само при плътност на неприятелите над прага на икономическа вредност - за обикновената крушова листна бълха 1 възрастен индивид и 8-10яйца на 8-10 торбести клончета; за крушовия пъпкопробивач и ябълковия цветопробивач по 3 бръмбара на 1 дърво.

Категория: Хоби
Прочетен: 6717 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 23.02.2009 20:00
Фенологичен календар

imageimageПрез февруари зацъфтяват първите растения – предвестници на наближаващата пролет. Първо се появява кокичето. От него пчелите (bees) събират първия нектар и прашец. В по-топлите райони се разпукват провисналите реси на леската, от които пчелите (bees)пълнят кошничките си с прашец, когато времето е слънчево и тихо. В горите започва да цъфти и минзухарът.

Състояние на пчелните семейства imageПчелите (bees)в кошерите се намират все още на кълбо. Понякога те развалят кълбото и излизат навън за да се облитат. Това става само в топли и слънчеви дни при температура на въздуха по-висока от 10-12 градуса. Пчелите (bees) стават по-активни – разпечатват мед, освобождават килийки от средата на гнездото, полират ги и ги подготвят за снасяне на яйца. Нормално явление е майките да започват да снасят яйца. По това време в кошера има 1-2 до 3 пити с разно възрастно пило, а дори и новоизлюпени млади пчели. Това зависи от района, силата на семейството, възрастта и качеството на майката, храната и затоплянето на гнездата. Около появилото се пило пчелите (bees)поддържат постоянна температура 34-35 градуса. Пчелите консумират мед и цветен прашец за да хранят пилото и за да поддържат необходимата температура. Разхода на мед става от 1,5 – 2 кг на пчелно семейство. В резултат на по-голямата консумация на храна особено на прашец в дебелото черво на пчелите се натрупват все по-голямо количество не смлени остатъци. Ето защо пчелите използват макар и краткотрайното затопляне през някои дни за облитане и прочистване на дебелото черво. Едновременно с това те почистват вътрешността на кошерите, принасят нектар, прашец и вода. При невъзможност от облитане и при лошокачествена храна може да се появи диария.
  Работа на пчеларите през месец Февруари imageПчеларите трябва да посещават по-често пчелина, особено в слънчево време. Наблюдава се облитането, прослушват се пчелните семейства и се съди за тяхното състояние. Използва се възможноста през топлите часове 10-12 градуса да се извърши първия пролетен преглед. При първа възможност се оказва помощ на най-нуждаещите се семейства. Отстранява се снегът от кошерите, защото след стопяването му, влагата прониква вътре в кошера. Влагата е много вредна за пчелите и не бива да се допуска. Следи се да не чукат по кошерите кълвачи, синигери и др. Сега може да се местят и подреждат кошерите в пчелина.  
Категория: Бизнес
Прочетен: 2625 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 06.08.2009 15:43
20.02.2009 19:39 - Цветя 3
image Петуния, Фенийка / Petunia Вид

Едногодишно растение, има висящи и обикновени с разноцветни цветове и др.

Цвят

Бало, розово, лилаво, червено в различни отенъци; двуцветни на раета, с втори цват по края на фунийката и други

Засаждане

Януари - Март, на закрито; покълва трудно за около месец, разсажда се през май след студовете

Местоположение

слънчево, височина на растението - в зависимост от вида, разстояние едно от друго - 30 см

Цъфтеж

От юни до октомври

Категория: Хоби
Прочетен: 1559 Коментари: 0 Гласове: 0
20.02.2009 19:38 - Цветя 2
Гербер / Gerbera Вид

Многогодишно растение; в България е стайно, вечнозелено растение, отглежда се главно за рязан цвят

Засаждане

Март-Май, в саксии, покълва за около 10-25 дни при 20-25oC

Местоположение

Слънчево, височина на растението - 30 см, разстояние едно от друго - 40 см

Цъфтеж

От юли до октомври, семената лесно падат след узряване

image
Категория: Хоби
Прочетен: 1515 Коментари: 0 Гласове: 0
20.02.2009 19:37 - Цветя за Вас

image Летен гербер / Gazania Rigens Вид

Едногодишно растение; за лехи, бордюри, сандъчета - по голяма маса засадени растения

Цвят

Жълто, оранжево, розово, червено, бяло и двуцветни

Засаждане

Март-Май, след като отмине опасността от застудяване, покълва за около 2 седмици
При засаждането е желателно обработване на терено с техника и препарати създаващи условия за намаляване на вредителите - плевели и гризачи.

Местоположение

слънчево, височина на растението - 20-35 см, разстояние едно от друго - 30 см

Цъфтеж

12 седмици след засаждането, от юли до септември, вечер и при лошо време цветовете се затварят

Категория: Бизнес
Прочетен: 1535 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 01.08.2009 12:26
Творческо градинарство

imageНе смеете да захвърлите любимата си поучукана порцеланова ваза, старата гума в гаража или онази щайга от ябълките, които ви подариха есента?  Обмислете идеята да използвате тези на практика непотребни контейнери, за да засадите цветя в тях.

Малко история

Тази идея е доста стара. Тя датира от времето, когато на Изабела на Бокачо и хрумнала идеята да засади в каничката на любовника си босилек.Египтяните и Римляните доразвили тази идея. В днешно време, интересът към този вид градинарство нараства 50-те години на 20 век.

Ето и основните му преимущества:

Гъвкавост

Различните контейнери ви дават възможност да се насладите на любимите си цветя на места, които не са подходящи или пък са необходими много усилия, за да се създаде традиционна  градинка. Дори в едно малко по размери жилище бихте могли да отгледате плодове, зеленчуци, цветя или храсти. Растенията могат да виреят почти навсякъде в дома ви – на покрива на къщата ви, на балкона, на стълбищната площадка, или на малката веранда, ако живеете в къща, без двор.

Имате възможност да експериментирате повече, а също така и да оптимизирате условията на живот – температура и влажност на въздуха, светлина, което е от особено голямо значение за по – претенциозните растения.

Вашите висящи кошници и стари тенекиени кофи могат по естествен начин да ограничат растежа на иначе бързо разпространяващите се цветя и храсти, като например салвията (градински чай).

В такива нетрадиционни съдове лесно можете да отглеждате различни по вид растения, които да изглеждат едновременно добре и да живеят в необходимата симбиоза. Така растенията дори могат да си помагат едно на друго. Например риганът отблъсква насекомите, които притесняват броколито и подобрява вкуса на фасула.

imageПодвижност

Растенията в контейнери могат да бъдат местени лесно. Можете да решите, например,  да преместите любимите си цветя от градината в закътания заден двор, когато навън е прекалено студено или пък вали като из ведро. Те могат да ви последват и в новия ви дом, когато се местите да живеете другаде.

Контрол на вредителите

Ако някой вредител е нападнал вашия невен, вие лесно можете да преместите контейнера му на безопасно за останалите растения място, където да го напръскате с подходящия препарат.

Използвайте факта, че някои растения отделят с корените или листата си химикали, които отблъскват насекомите. Например босилекът може да уплаши кръжящите наоколо мухи, така омразни на вашия копър. Фасулът пък привлича насекоми, които се хранят с малките бръмбарчета по листата на царевицата.

Декорация

Сандъчето с цъфтящи петунии създава и от най – скучния и неугледен балкон едно приветливо и гостоприемно място. Какво повече можете да направите за и окаляно дворче, от това да го “маскирате” с един – два големи сандъка с пъстри латинки или уханни ягоди.

Как да започнем

Първо решете, дали искате да имате няколко по – малки контейнера, или два по –големи. Къде да ги поставите – на балкона, пред прозореца на стълбищната площадка или в кухнята. Да засадя ли малко свежи подправки или пък само цветя? Дали пък да не освежа малко и офиса си?

Геометрия

Преди да започнете, с лист хартия и молив, си набележете основните неща, които искате.
Проектирайте вашата мини – градинка много внимателно.
Започнете с малко.

imageПомислете върху детайлите

Къде биха виряли избраните от вас растения най – добре – под слънчевия кухненски прозорец или под дълбоката сянка на дървото до входната врата? Дали не минава течение точно през мястото, където сте решили да окачите кошницата? Поливането също трябва да ви е удобно.

Помислете върху групирането на растенията. Как ви се струва идеята да сложите входната си врата ”в рамка”, като поставите симетрично от двете и страни сандъче с благородна папрат? Понякога няколко сандъчета на едно място изглеждат добре, но в други случаи, по – добре стои едно единствено по –голямо цвете в средата, обградено малки саксийки, всяка с по един вид  билка. В централния контейнер можете да засадите нарциси или трицветна теменуга например.

Ако предпочитате или пък имате възможност да отглеждате растенията си само вкъщи, то тогава трябва да сте сигурни, че въпросните контейнери са разположени на място, недостъпно за вашите деца. Така малките няма да имат възможност да се нацапат с вода и кал, а вие ще предпазите така ценната за вас коледна звезда или миниатюрното кедрово дръвче.

Преценете добре, коя е най – слънчевата и топла част от дома ви, къде е по – хладно и къде евентуално може да минава течение.

Необходими материали

При избора на подходящ контейнер, използвайте въображението си.

На първо място той трябва да съответства на растението от естетическа и функционална гледна точка. Например, ако решите да отглеждате ягоди, изберете контейнер от порцелан, с отвори.  Нежните ви кремове (лилия) биха се чувствали добре в по – малко сандъче, но пък малкият ви бонсай ще има нужда от по – висок и обширен съд.

Знайте, че размерът, материалът и формата на контейнера трябва да бъдат подходящи не само за вашето растение, но и за заобикалящата ви среда и интериор.

Висящите кошници, често направени от дърво или тел, със сигурност ще привлекат погледите към вашите петунии и здравец. Поставете ги обаче на безопасно място, за да нямате неприятности.

Шарените пластмасови контейнери, подобни на кутийки ще седят добре на прозореца ви, особено, ако живеете в апартамент във висока сграда, който има много прозорци.

imageАко си падате по дървените нощви или по декоративните кошници, убедете се, че дървото, от което са направени, е солидно.

Ако решите да използвате кофи, бъчви или лейки в градината, трябва да проверите обръчите им. Тези съдове създават по – добра изолация от порцелана.

Корените на вашето растение трябва да дишат, затова и порцелановият съд ще им хареса, освен това той задържа топлина. Те обаче не са подходящи, ако живеете в много студено място, където почвата замръзва през зимата или пък имате твърде палави деца и домашен любимец.

Контейнерите от камък изглеждат добре, но са трудно подвижни, тези от пластмаса са лесни за поддържане, но не толкова ефектни, а порцелановите са доста ефектни, позволяват на растенията ви да дишат, но затова пък са лесно чупливи и тежки.

Окопаните в земята контейнери са особено подходящи за растения като джоджена, например, тъй като той се разпространява изключително лесно. Можете да закопаете контейнера до ръба в градинската пръст или да набиете ръба му, за да не позволява на растението да излезе извън него.

Страхотно седят окачени на синджири или дебели въжета старомодни телени кошници или дори използвани от нашите баби като умивалник, стари легенчета.

Независимо какъв контейнер ще изберете, ще имате нужда от неизменната подложка или чинийка, в която да се отцежда излишната вода.

Категория: Хоби
Прочетен: 1722 Коментари: 0 Гласове: 0
image Камбанка / Campanula
 
image image image
Описание: Родът обхваща около 300 представители - едногодишни, двугодишни и многогодишни.
Най - популярните многогодишни са Campanula cochlearifolia, Campanula Grandiflora, C. Carpatica и C. Rotundifolia.

Камбанката цъфти от май/юни до септември/октомври в бяло, синьо и лилаво. Цветовете са във формата на камбанка или звезда. Има назъбени листа от 3 до 5 см. дълги. Растението достига височина 25-50 см.

Образува големи туфи.
Грижи: Сравнително лесно за гледане растение. Полива се умерено. Най - добре вирее в песъклива почва, с умерено съдържание на хранителни вещества.
Място: Слънчево до полу - слънчево място.
Размножаване: Чрез семена или базални резници. Семената се слагат в хубава почвена смес, покриват се с тънък слой пясък и се държат на полу - сянка, като почвата се поддържа влажна. Младите растения се показват на повърхността след 2 до 3 седмици.

Големите растения се разделят пролет или есен.
Съвет на градинаря: Подходящо за алпинеуми, бордюри, масиви.
Категория: Бизнес
Прочетен: 1758 Коментари: 0 Гласове: 0
 
  image  
 
 
  image  
 
 
  image  
 
 
  image  
 
   

image
image За Куила:

Куила / Мербо/ е дървен материал, който се счита за един от най-издръжливите в света. Във вътрешността си той съдържа естествено етерично масло, което го предпазва от напукване, свиване и прегъване, като по този начин му осигурява дълъг живот. Куила има степен на твърдост 8.6, сравнена с други известни дървесни видове, като тиково дърво (4.5),кипърски чам (6.5), Jarrah (8.5).

Дълго време от Куила са се правели лодки, подови настилки, морски диги, подпори за минни галерии и др. Отскоро се използва за производство на мебели, защото твърдостта на дървото не позволява то да се обработва без специална техника. Като прибавим към тези характеристики висококачествени конструктивни елементи - неръждаема стомана и месингов обков, се получава завършен продукт, подходящ за постоянна външна употреба.

Категория: Хоби
Прочетен: 2466 Коментари: 2 Гласове: 1
Ратанът е подобно на лиана тропическо растение. За разлика от бамбука, ратанът не е кух, а е масивен, стабилен и въпреки това много лек. Тези забележителни качества не могат да бъдат дори приблизително постигнати от друг материал.
Технологично, изработването на ратановите мебели става на два етапа: проектиране на нови форми и дизайн, и производство. Цялостното производство на ратанови мебели е ръчно от огъването на ратановите пръчки през перфектното изплитане на тялото до изработването на корпусите и тапицирането.
Ето малко снимки:
image

image

image
Категория: Бизнес
Прочетен: 1518 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 28.07.2009 11:38
image


има много красиви градини ето още един линк 
http://tera.blog.bg/viewpost.php?id=229856
Категория: Бизнес
Прочетен: 3332 Коментари: 0 Гласове: 1
2 3 4  >  >>
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Февруари, 2009  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728