Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Актуални решения на ежедневни закачки - как да обзаведем, декорираме и украсим дома и градината или просто да релаксираме
Автор: krasko666 Категория: Хоби
Прочетен: 912634 Постинги: 170 Коментари: 167
Постинги в блога от Юни, 2009 г.
8 идеи за декорация с бамбук

image

Бамбукът е красив, екологичен и практичен материал за декорация и обзавеждане на дома. Той е особено почитан от привържениците на фън шуй, но все повече хора го предпочитат в дома си под формата на облицовка, мебелировка, аксесоари и дори като домашно растение. Вижте няколко идеи за бамбукови декоративни елементи – както за дома, така и за градината.


1. Бамбуков фонтан

image

Внесете част от мистичната атмосфера на Изтока с помощта на изящен бамбуков фонтан. Той съчетава два от елементите, особено почитани от източните народи – бамбук и вода. Да не говорим за успокояващия ефект на тихо ромолящото фонтанче в двора или в дома. Тук вариантите са много – дизайнът, размерите и технологията на изпомпване могат да бъдат различни, така че всеки човек да избере тези, които му харесват най-много. В много магазини за озеленяване в момента се продават електрически подводни помпи, които са идеални за този род проекти. Почистването на бамбуковите части става с помощта на мек препарат, след което те се полират със смес от равни части ленено масло и разредител за боя.


2. Бамбукови вятърни чанове

image

Вятърните чанове са често срещан елемент във фън шуй, но всъщност те са една чудесна декорация както за дома, така и за градината. Чановете съчетават природна красота и приятен за ухото звук, а освен това се смята, че прогонват лошите енергии. Можете да закупите готови вятърни чанове от бамбук или пък да си направите сами такива – изберете бамбукови стълбчета с различна дължина и дебелина, пробийте в тях малки няколко дупчици в горната им част и прокарайте през тях връвчица или  струна; свържете ги към основното парче (което има връвчица за закачане) и добавете няколко хоризонтални парчета за тежест и звук.


3. Бамбуково килимче

image

Бамбуковите килимчета са евтина и екологична алтернатива на обикновените ленти килими. Те могат да се поставят вътре в дома, на верандата или в двора – където и да се поставят обаче, те придават една специфична атмосфера и красота.


4. Бамбукова къщичка за птици

image

За любителите на природата има един специален проект – къщичка за птици, която ще внесе в градината двойна доза природна атмосфера. Тя е не само функционална, но и много красива, а освен това е много лесна за направа - бамбуковите парчета са залепени като облицовка към вече съществуваща къщичка за птици.


5. Бамбукова саксия за цветя

image

Независимо дали бамбукът ще е само облицовка или пък цялата саксия ще е направена от него, така получената декорация ще внесе красота и екзотика в дома или градината. Още повече, че бамбуковият материал излъчва много повече топлина и уют от иначе студения камък, изкуствената пластмаса или стандартната керамика.


6. Бамбукова ограда

image

Бамбуковата ограда е красива, лека и лесна за направа. Освен това тя е екологичен и функционален вариант за заграждения, които изпълняват ролята и на рамка, по която се развиват увивните и пълзящи растения.


7. Бамбукова облицовка за лехите

image

Облицовката на лехите не само придава по-спретнат и красив вид на градината, но има и своя собствена функция – тя пази лехата от навлизане на плевели и определя границите й. Градинската облицовка може да бъде направена с всякаква височина и от всякакъв материал – камък, керамика, гумен маркуч, тухла и прочее. Един от вариантите е облицовката от бамбукови стълбчета с различна дължина, подредени в редица.


8. Бамбукова пейка

image

Градината традиционно изисква мебели от естествен материал – дърво, ратан, бамбук. Именно бамбукът е особено подходящ за направата на градинската мебелировка, тъй като той е елемент от природата с красив външен вид и здрава структура. Ето например тази бамбукова пейка е с практична и опростена конструкция, изградена с помощта на винтове и метални скоби за стабилност на крачетата. Тя става както за сядане, така и за поставяне на саксии със зеленина.

Източник: diyideas.com

Категория: Хоби
Прочетен: 3318 Коментари: 2 Гласове: 0
Градински проекти: Градина на прохладата

Лятото наближава и е време да помислите за своята градина - подгответе навреме за сезона свежа градинка, в която да се наслаждавате на прохладата в горещините. Дебелата сянка на двете дръвчета и плътната зелена покривка върху земята ще създадат кътче, където ще можете да почувствате свежест и прохлада дори в горещите летни дни. Прохладната градина ще Ви доставя удоволствие не само през топлите сезони, а ще Ви радва с цвят от ранната пролет до късната есен. В нея доминират розовите и лавандуловите нюанси, допълнени от сребристо, бяло, светложълто и зелено.

image


Списък на предложения за растенията
(Забележка: Растенията трябва да се съобразят с мястото, където ще виреят и условията там. Дадените растения са примерни и алтернативни, което означава, че Вие трябва да изберете едно от тях или друго растение по Ваш избор.
ВНИМАНИЕ: Някои от избраните от Вас растения и техните плодове може да са отровни – не яжте плодовете, листата или други части от растения, за които нямате изрична информация, че са напълно безвредни за човека.)

image

imageA. Астилбе (Astilbe x arendsii)

B. Килиместо астилбе (пурпурно) (Astilbe chinensis)
Алтернативни растения:
Див тютюн (Ligularia stenocephala)

imageC. Цимицифуга (черен кохош; клопогон) (Cimicifuga racemosa)





imageD. Златиста лисичина
(Corydalis lutea)
Алтернативни растения:
Дамско сърце (Dicentra eximia)



imageE. Епимедиум
(Epimedium x youngianum)
Алтернативни растения:
Мъртва коприва (Lamium maculatum)



imageF. Хоста
(Hosta sieboldiana)
Алтернативни растения:
Див тютюн (Ligularia dentata)



imageG. Брунера
(многогодишна незабравка) (Brunnera macrophylla)





imageH. Лазаркиня
(Galium odoratum)





imageI. Лечебна медуница
(Pulmonaria longifolia)





imageJ. Трициртис
(Tricyrtis hirta)
Алтернативни растения:
Осмунда (канелена папрат) (Osmunda cinnamomea)



imageK. Японска папрат
(Athyrium nipponicum)
Алтернативни растения:
Сибирски ирис (перуника) (Iris sibirica)

L. Дръвче, хвърлящо дебела сянка



Растения по избор
:

imageКокиче (Galanthus nivalis) – 25 бр.
 
imageНарцис (жълт) (Narcissus) – 5 бр.
 
imageНарцис (бял) (Narcissus poeticus) – 5 бр.

imageНарцис "Tкte-а-Tкte" (Narcissus "Tкte-а-Tкte") – 5 бр.



1. Градински план на проекта

При този проект от особена важност е подготовката. Предварително си отговорете на няколко въпроса:
• Разполагате ли с готово място за изпълнение на плана? Схемата показва приблизителната големина на проекта (18 квадратчета х 1.5 м = около 27 м), но Вие можете да увеличите тези мащаби или пък да ги намалите, като спазите съществуващото съотношение и увеличите/ намалите броя на растенията от всеки вид (или пък като премахнете от плана някои растения).
• Изисква ли почвата на терена подобряване? Повечето от избраните растения не са капризни в това отношение, но добре овлажнената почва е отлична среда за тяхното развитие. За да тествате почвата, намокрете един сектор от нея с маркуч и изчакайте 24 часа. След това стиснете с ръката си буца пръст – пръстта трябва да се оформя на топка, но да се рони лесно при натиск. Ако тя става на топка, но не се рони, вероятно пръстта е твърде глинеста, а ако не иска да се оформи в топка – вероятно е твърде песъчлива. И в двата случая почвата изисква подобрение – за целта можете да добавите подходяща торова смес.


image2. Създаване на основата
За да очертаете основата можете да използвате градински маркуч, с който да оформите границите на лехите. Когато сте доволни от резултата използвайте абсорбираща се спрей-боя, за да направите по-ясни очертанията. С помощта на остра права лопата окопайте границите, за да оформите ръба на всяка леха.
Ако теренът е покрит с трева имате няколко възможности. Ако секторът е малък, можете да премахнете чимовете с помощта на права лопата (предварително намокрете почвата), а накрая да обработите почвата отдолу. За по-големи терени обаче ръчна орачна машина, с която да обработите тревата, така че тя да бъде смесена с почвата. Така не само ще премахнете чимовете, но и ще обогатите почвата с органични вещества.
Независимо как ще решите да обработите терена, уверете се, че сте обработили почвата на дълбочина поне 15- 20 см. След като подготвите мястото, полейте почвата добре и изчакайте няколко дена. Ако през това време се появят бурени ги почистете, а ако използвате за целта химикали проверете върху етикета на препарата колко време трябва да изчакате преди да засадите растенията.

3. Направете ръба
Най-добре е да направите ръб около очертанията на лехата, за да попречите на тревата и другите растения да прораснат извън границите. За целта можете да използвате камък или тухли.

4. Засаждане
Идва времето и на най-забавната част от проекта – засаждането на растенията. Готовите растения (разсад) извадете от саксиите (закупен или засаден предварително) и ги поставете на местата им в лехата. Това ще позволи да видите как ще изглежда лехата и дали има нужда от допълнително донагласяне. Уверете се, че растенията са на подходящо разстояние едно от друго, за да могат да растат и да се развиват нормално.
Храстите засадете като предварително направите дупка с диаметър около 2 пъти по-голям от този на коренището им, като при засаждането най-горната им част трябва да е малко над повърхността – запълнете дупката с пръст и отъпчете добре; полейте веднага със слаба струя за поне 15- 20 минути.
Дърветата засадете, след като сте изкопали дупка, малко по-голяма от диаметъра на коренището (или на саксията, в която е поставено дървото). Дупката трябва да бъде достатъчно дълбока, за да може коренището на дървото да бъде малко над повърхността. Когато дръвчето е поставено в дупката в изправено положение, запълнете я с пръст на 1/3, отъпчете леко и полейте. Повторете процедурата още два пъти, докато запълните цялата дупка. Накрая направете около нея своеобразна "яка" от пръст, за да задържа вода към коренището. Полейте дръвчето със слаба струя за поне 30 минути.

5. Грижа за растенията
Първите няколко месеца са от особена важност за растежа на градината. Добре е първите 2 седмици да поливате растенията през ден, а следващите 2 седмици – по 2 пъти седмично. Втората година можете да оставите на природата да свърши своята работа, като основната Ви работа е да поливате градината и да се справяте с плевелите. Ако се налага да подрязвате храстите и дърветата, направете това през късната зима, преди да започнат разлистването и цъфтежът. Изключение от това правило са храстите, цъфтящи през пролетта, които се кастрят веднага след цъфтеж.

Източник: managemyhome.com

Категория: Хоби
Прочетен: 1724 Коментари: 0 Гласове: 0
Поливайте розите вечер
image

Ръсете и листата, и цветовете с топла, мека вода

Кралицата на всяка градина - розата, доминира над всички цветя през цялото лято. Тя цъфти още през май и ако е добре поддържана, ще цъфти до късна есен. Различните по вид и цвят розови храсти, артистично и с вкус разположени върху градинската площ, могат да превърнат в райско кътче и най-малкото пространство.

Розите обаче се нуждаят от непрекъснати грижи. В горещините трябва най-много да се внимава за влагата в почвата. Цветната кралица не обича сушата но и при много вода се чувства зле. Розовите храсти не бива да се поливат с маркуч, а само с лейка - така че водата да е равномерно разпределена в почвата около стъблото. Освен това в радиус от около 50 см от стъблото разрохканата почва трябва да се покрие с мулч. За мулч обикновено служи прясно окосена трева или бурени, като внимавате да са без корени и семена, за да не се вкоренят. Благодарение на тях земята няма да изсъхва бързо и да се напуква, а влагата се запазва по-дълго Освен това натрупаната трева постепенно изгнива и служи за подхранване на корените. Добре е мулч с дебелина от 2-3 см да се поставя след всяко поливане.

Вечер, съвсем на смрачаване, ръсете с лейката не само около стръка, но и листата, и цветовете. Внимавайте да не преовлажните листата, защото се развиват гъбички, които могат да унищожат растението. Ако се преовлажнят корените те започват да страдат от кислороден глад и изгниват. За поливане се препоръчва да се използва мека вода, задължително затоплена, а най-добре държана преди това на слънце. Погрешно е да се смята, че студената вода ще подейства добре в сегашните жеги. Напротив, растенията изпадат в стрес и не могат да поемат влагата.

Внимавайте за появата на диви филизи, които обикновено се появяват в основата на стъблото. Те се отличават лесно - стръковете са по-тънки и дълги, с по-дребни листа и обилно количество бодли. Те не дават цвят, само изсмукват влагата и хранителните вещества, предназначени за цъфтежа на храста. За да ги унищожите, откопайте почва и изрежете до основното стъбло след което върнете откопаното обратно и утъпчете. Иначе има опасност дивачката да тръгне отново, понякога дори се разклонява в още няколко филиза.

Ако сте си купили розовия храст от разсадник, той обикновено е с доста пръст около корена, която е обогатена с подхранващи вещества. Те са напълно достатъчни за първото лято. Ако обаче растението е по-старо, задължително го подхранете. Това става със слаба концентрация на минерален, обикновено фосфорно-калиев тор. Кога да торите ще ви подскаже самият розов храст. Ако забавя растежа си, ако филизите са тънки и разкривени, а листата жълтозеленикави, значи растението е гладно. Погрижете се навреме, за да имате красива градина с едри и уханни розови цветове.

Категория: Хоби
Прочетен: 2120 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Юни, 2009  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930