Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Актуални решения на ежедневни закачки - как да обзаведем, декорираме и украсим дома и градината или просто да релаксираме
Автор: krasko666 Категория: Хоби
Прочетен: 912627 Постинги: 170 Коментари: 167
Постинги в блога от Март, 2009 г.
 Многофункционалните детски съоръжения и изделия са изработени от висококачествени екологични материали и са проектирани, така че гарантират безопасни и разнообразни игри за деца от 2 до 12 години. 
image
Разглобяеми и преносими те позволяват транспортиране и монтаж върху всякакви настилки.image
Изделията отговорят на изискванията на ЕN 1176, DIN 7926.
image

image
Категория: Бизнес
Прочетен: 1593 Коментари: 0 Гласове: 0
За да могат фермери и зърнопроизводители да кандидатстват за субсидии, трябва да се впишат в Областната дирекция “Земеделие” до 25 март

На 25 март изтича срокът за пререгистрация на земеделските производители, напомни Лидия Станкова, началник-отдел “Регионална политика” в Областната дирекция “Земеделие”.
Процедурата е важна, защото само регистрираните земеделски производители със заверени за съответната година  карти имат възможност да кандидатстват за финансово подпомагане от ДФ “ Земеделие”и от други източници, включително субсидирани от държавния бюджет, както и за финансова помощ по три от мерките, включени в Националната програма за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. Тези направления могат да бъдат от полза за създаване стопанства на младите фермери. По тази мярка фермерите могат да получат  субсидия до 25 000 евро. Подпомагането на полупазарните стопанства е до 1500 евро годишно за период от 5 години. Тези, които искат да кандидатстват за агроекологични плащания, могат също да бъдат облагодетелствани от държавата.
Доходите на регистрираните земеделски производители като физически лица не се облагат с данък , включително и на тези, извършващи дейност като еднолични търговци в производството непреработена растителна и животинска продукция, в това число за пчеларство, бубарство, сладководно рибовъдство и оранжерийно производство без декоративното.
Регистрираните земеделски производители имат преференция при държавното обществено осигуряване за пенсия, обясни още Станкова.
Тя припомни, че за тези фермери не е необходим касов апарат при продажба на непреработена собствена селскостопанска продукция в обекти на открито, за чието ползване се заплащат такси.
От Общинската служба по земеделие и гори  или Областната дирекция” Земеделие и гори ”  ще предоставят безплатно указания за попълването на формулярите.
При условие, че фермерът е юридическо лице, едноличен търговец или физическо лице, навършило 18 години, което стопанисва земеделска земя или осъществява производство на земеделска продукция, включително и  тютюнопроизводство, попълва анкетната карта заедно с анкетен формуляр по образец. Необходимите документи за регистрацията на юридически лица и еднолични търговци са удостоверение за актуално състояние на съдебната регистрация и карта за идентификация от регистър БУЛСТАТ. На физически лица трябва документ за самоличност и карта за идентификация от регистър БУЛСТАТ.
За юридически и физически лица също така са необходими документи за идентификация на използваната земя, животни, лозя- винени.
Ако фермерът обработва земя, е нужен и документ, доказващ правното основание за ползване на площите. Тези, които отглеждат животни, трябва да представят опис на номерата на ушните марки, заверен от официалния ветеринарен лекар, контролиращ съответния животновъден обект. Производителите на винено грозде трябва да представят копие от удостоверение за актуално състояние  на лозарско стопанство.
Ако някои фермери пропуснат срока за пререгистрация, губят възможността да ползват посочената финансова помощ за календарната година и могат да  я възстановят едва  през следващата. 
Статията е публикувана 2008г. но е актуална е през 2009г.

Категория: Бизнес
Прочетен: 1643 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 28.07.2009 11:41
 През тази година климатичните фактори за този сезон са необичайни. Високите температури и липсата на снежна покривка предполагат по-ранното раздвижване на някои неприятели по овощните нултури. Много от болестите започват своето развитие непосредствено с разпукване на пъпките. Ето защо е необходимо много от пролетните мероприятия да се извършат незабавно.
Голяма част от зимуващия запас от основните неприятели по овощните като сливовия плодов червей , миниращите молци,ябълковата стъкленка, крушовата бълха, почти всички видове акари се отстраняват с правилна и навременна резитба, като отстранената дървесина и отпадъците от мумифицираните плодове и окапалите листа се съберат и изнесат извън очертанията на овощната градина.

По този начин се отстранява и част от зимуващия запас от някои икономически болести като брашнеста мана, къдравост по прасковата, ранното кафяво гниене при кайсията , сливата, черешата и вишната, шарката по сливата.
Сега е времето, когато може да внесете комбинираните торове около овощните дървета. Чрез балансираното торене на овощните дръвчета повишаваме тяхната устойчивост към редица болести и ограничаваме намножаването на някои растителноядни акари. След внасянето на торовете е необходимо около дръвчетата да окопаем по-дълбоко почвата , като по този начин унищожаваме голяма част от зимуващия запас на редица неприятели като сливовата и ябълковата плодова оса, ларвите на майския бръмбар, сливовата листна муха , които нанасят сериозни повреди по овощтните дръвчета. Чрез окопаването са унищожават и причинителите на някои болести като струпясването при крушата и ябълката , червените листни петна и кривулите по сливата.

Непосредствено преди цъфтежа на овощните дръвчета е необходимо да се извършат и предцъфтежните пръскания. Добър ефект се постига , когато дърветата добре се облеят с работния разтвор, за да може да проникне в пукнатините и да покрие цялата повърхност на короната. Необходимо е да се напръскат и окапалите листа около ствола на дърветата. Третирането да се извърши при дневна температура на въздуха над 10 градуса, в противен случай има опасност от замръзване на работния разтвор. Подходящи препарати за предцъфтежните пръскания са бордолезовия разтвор в концентрация 1% срещу къдравостта по прасковата, кривули по сливата, ранно кафяво гниене при сливи и череши ; шампион – 0,3% за борба със струпясването по ябълката и къдравостта по прасковата или фунгуран в концентрация 0,15% срещу същите болести. Първите неприятели, които нанасят повреди по плодовата продукция това са плодовите оси. От икономическо значение са ябълковата и сливовата плодови оси. Първите третирания срещу тези неприятели се извършват във фаза на развитие на овощните култури „ бял бутон”. За борба с плодовите оси може да се използва един от следните инсектициди : Агрия 1050 в концентрация 0,15%, Сумитион – 0,075%.
Карантинният срок на тези препарати е 14 дни, а също с Децис – 0,03% или Карате – 0,015% с карантитен срок 7 дни. Второто пръскане срещу тези неприятели се извъшва при преминаване на ларвите от плод в плод или когато увяхнат 2/3 от цветовете.

Категория: Бизнес
Прочетен: 1522 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 28.07.2009 11:41
Пръскане на овощни дръвчета - някои правила
Земеделие - Растителна защита
    imageЗа да укажат пълното си въздействие употребяваните средства за борба и да има полза от пръскането на овощните дръвчета, трябва да се спазват следните най-важни правила:  
    • Разтворите трябва да се приготвят съвсем точно по дадените рецепти, да се прецеждат и често да се разбъркват през време на пръскането, за да става правилно разпределение из течността на неразтворимите частици.
    • Пръскането трябва да става на ситни като прах капчици, за да се покрият напълно напръсканите растителни части.
    • Най-добре е пръскането да става сутрин или привечер, никога да не става при силен слънчев пек и горещо време.
    • Да не се пръска преди, през или скоро след дъжд, а също и когато растенията са покрити с роса, за да не се измие напръсканата отрова.
    • Да не се пръска във ветровито време, защото вятъра отнася пръсканата течност и овощните дърветата не могат правилно да се на-пръскат.
    • Да не се пръска в студено време, когато външната топлина е под нулата, защото пръсканата течност замръзва и не може да окаже своето въздействие. Ако няма никаква възможност да се отмени пръскането през такова време, тогава то трябва да се извърши към обед, за да има време листата на овощните дървета да се изсушат преди мръкване и да не замръзнат през нощта.
    • Да не се пръска през време на цъфтежа на овощните дървета, за да не се причинят повреди на полезните насекоми, които улесняват опрашването на растенията.
    • Последното пръскане да не е по-късно от 3-4 седмици преди прибирането на плодовете, за да има време да се освободят от полепналите по тях отровни вещества.
    • Пръскането на овощните дърветата да почне още при първото появяване на вредните насекоми по тях, преди още да са се размножили.

                                       коментара е взаимстван от агросъвети.ком

    Категория: Бизнес
    Прочетен: 1676 Коментари: 0 Гласове: 0
    Последна промяна: 28.07.2009 11:42

    Още една идея за хората, които обичат да майсторят сами декорацията за своя дом. За любителите на "природния" дизайн и за всички онези, които искат да декорират двора или градината си, този проект може да се превърне не само в полезно, но и в приятно занимание. Така получената декорация, имитираща разноцветни горски гъбки, е особено подходяща за градини и дворове с по-малки размери, тъй като заемат много малко място.

    image

    Можете да си направите "гъбки" с различен размер и да ги подредите една до друга, за да имитират истинско находище от гъби в гората. Тъй като направата на всяка "гъбка" отнема няколко дена (заради технологичното време за съхнене на лепилото), най-добре е да правите едновременно няколко "гъбки", за да си спестите време. Предварително трябва да изберете необходимите за проекта керамични съдове така, че те да пасват един в друг - горната част на малката саксия трябва да пасва към дъното на голямата, за да бъде спойката по-здрава.


    За направата на 1 малка "гъбка" ще
    са Ви необходими:

    ♣ 2 броя керамични саксии – едната много малка (с диаметър 4 см.), а другата по-голяма (с диаметър 8- 9 см.) – за "пънчето"
    ♣ 1 керамична купа/ чинийка (с диаметър около 10 см.) – за "шапчицата"
    ♣ стъклени (или пластмасови) топчета за украса (в избран от Вас цвят)
    ♣ полирани речни камъчета
    ♣ акрилна боя в 2 цвята – кремаво и кафяво
    ♣ четка за боя и гъбичка
    ♣ лепило за керамични плочки и калчища (в бяло)
    ♣ прозрачен акрилен лак (водоустойчив)


    Инструкции:

    1. За да създадете основата (пънчето) на "гъбката" вземете по-малката саксия, почистете я добре и я залепете върху дъното на по-голямата саксия с помощта на лепилото (както е показано на снимката по-долу). Оставете лепилото да стегне за поне 24 часа.

    image

    2. След като готовото "пънче" изсъхне го боядисайте с акрилната боя – първо нанесете по-тъмния нюанс, а когато първият слой изсъхне, нанесете на щрихи и по-светлия нюанс, така че получената шарка да имитира истинско гъбено пънче. Накрая оставете боята да изсъхне добре.

    3. Когато боята е напълно изсъхнала, прикрепете към "пънчето" керамичната чинийка, за да оформите "шапчицата". Направете това с помощта на лепилото за керамични плочки, като накрая оставите лепилото да съхне за поне едно денонощие.

    image

    4. След като лепилото изсъхне добре е време за декорацията на "шапчицата". Подредете стъклените топчета и речните камъчета върху горната повърхност на керамичната чинийка, използвайки лепилото за керамика, за да ги фиксирате на местата им. Когато залепвате украсата по периферията на "шапчицата" може да задържате всяко топче/ камъче за няколко секунди в лепилото, за да не се изплъзне по ръба. Накрая отново оставете лепилото да стегне добре.

    image

    5. Ако искате можете да използвате за "шапчицата" малко циментова смес, за да фиксирате по-стабилно декорацията. Добре е накрая да нанесете водоустойчиво покритие спрей - лак, за да предпазите повърхностите от атмосферните влияние навън.

    image

     

    Категория: Бизнес
    Прочетен: 5445 Коментари: 1 Гласове: 0
    Последна промяна: 01.08.2009 12:23
    astore.amazon.com/gardener07-20image  

    Аксесоарите са важна част не само от интериорния, но и екстериорния дизайн. Те допълват, украсяват и обогатяват двора или градината. Има начин да създадете бързо, лесно и евтино градински акценти, които да подчертаят красотата на Вашия дом и/ли градина. В някои от следващите ни статии ще Ви покажем по-подробно как да осъществите някои от показаните проекти.
     


    1. Лесна украса за градинските саксии

    image

    Добавете чар и красота към обикновените теракотени саксии с помощта на тази лесна и евтина, но пък ефектна трансформация. За целта са Ви необходими само четка, малко боя и бояджийска самозалепваща се лента с избраната ширина. Обособете с помощта на лентата местата върху всяка саксия, които искате да оставите небоядисани, а останалата повърхност минете с бяла боя (или друг избран нюанс). Оставете боята да изсъхне напълно и при желание боядисайте останалите необработени места с по-ярък цвят (например червено) – тук важи същото правило за оформяне на ивиците. Ако желаете можете да направите вместо вертикални, хоризонтални ивици.

    2. Саксии – мозайка

    image

    Не се ядосвайте за счупените сервизи от керамика и порцелан – те могат да се оползотворят за направата на уникални по своя вид саксии за градинските растения. За целта са Ви необходими подръчни материали и ентусиазъм.

    3. Теракотена ограда на лехите

    image

    Един малко по-труден за изпълнение проект, който обаче ще допадне на по-запалените градинари с изискаността и красотата си. Теракотата е особено подходяща за градината, тъй като е направена от естествен материал и не контрастира на останалите елементи – растения, камъни, дървесина и прочее. Така полученото ниско ограждение е мултифункционално – от една страна ограничава съседната поляна да се разпространи вътре в лехата, оформя една по-спретната градина, а да не забравяме и за декоративния й ефект.

    4. Патина върху статуите

    image

    Блясъкът и свежият вид са хубава характеристика, но не и що се отнася до статуите в градината. Тяхната красота разцъфва с времето, когато повърхността на камъка се покрива със специфична патина. Ако нямате търпени да чакате новите статуи да се превърнат в неотделима част от градината, можете да си послужите с малки хитрости, за да създадете усещане за автентичност. За целта можете да използвате специалните бои с т.нар. "aging ефект" (състаряващ ефект), за да придадете един по-топъл, зрял и старинен вид на всички каменни/ циментови елементи в градината си – статуи, фонтани, декорации и прочее.

    5. Декорирани камъни за стъпване

    image

    Създайте красива и привличаща погледа градинска пътечка, с помощта на тези уникални на вид каменни плочи, декорирани с парченца керамична мозайка. Проектът е не само евтин, но и лесен за направа, а освен това е още един начин да се оползотворят счупените керамични съдове. Единственият недостатък на така получената пътека е, че през зимата покритието става хлъзгаво заради своята гладкост – проблем, който можете да решите, като посипете върху пътечката дебел слой от някакъв груб материал – например дървени стърготини или пък пясък (който напролет можете да почистите лесно).

    6. „Листна” декорация за саксиите

    image

    Още една идея за скучните едноцветни саксии. За този проект са необходими малко боя и избрани естествени шарки – например листа с интересна фирма или пък несиметрични съцветия. "Запечатани" върху повърхността на саксията с помощта на боята, декоративните елементи придават уникален и ненатрапчив стил и красота на всяка градина.

    7. "Типи" за увивните растения

    image

    Този изключително лесно за направа градински аксесоар може да послужи само за украса или пък за опора, върху която да се увиват растенията, за да се оформи красив конус от зеленина. Той е направен от върбови клонки във формата на индианско типи – основната конструкция е от пръчки, забити в долния край и завързани в горния, а декорацията по средата е от по-тънки клонки, вплетени между пръчките.
     

    Категория: Хоби
    Прочетен: 9960 Коментари: 0 Гласове: 1
    Последна промяна: 01.08.2009 12:17
    05.03.2009 14:18 - това си е чудо

    Висящите градини на Вавилон, познати и като Висящите градини на Семирамида, са третото от Седемте чудеса на света. И до ден днешен, не са открити. Вероятно са били построени в гр. Вавилон, който се е намирал на територията на днешен Ирак.image

    Повечето сведения сочат, че са построени около 575 пр.н.е. от цар Навуходоносор II, който управлява града 43 години, започвайки от 605 пр.н.е. Друга теория гласи, че са построени от асирийската царица Семирамида, през нейните 5 години управление (810 пр.н.е.) Представляват терасирани и изкуствено напоявани градини. Според легендата, Навуходоносор ги построява, за да не тъгува по дома си неговата съпруга - персийската принцеса Амитис, която е родом от планините. Няма сведения къде точно са били разположени. Откритите след археологически разкопки находки в Ниневия, град в северен Ирак, таблети, изобразяващи палми по покривите на отделни къщи карат специалистите да проучват възможността градините да са били разположени във Вавилон - град, използван като събирателно за повечето селища на Изток.

    Категория: Бизнес
    Прочетен: 1610 Коментари: 0 Гласове: 0
    Последна промяна: 01.08.2009 12:21
    Търсене

    Спечели и ти от своя блог!
    Календар
    «  Март, 2009  >>
    ПВСЧПСН
    1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031