Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Актуални решения на ежедневни закачки - как да обзаведем, декорираме и украсим дома и градината или просто да релаксираме
Автор: krasko666 Категория: Хоби
Прочетен: 917330 Постинги: 170 Коментари: 167
Постинги в блога от 11.02.2009 г.
Как се гледат ягоди
imageИма видове за всеки сезон и за всеки район. Някои дават плод през пролетта, други - през лятото. Има и видове, които не се влияят от количеството слънчева светлина на ден и зреят целогодишно. Те дават обикновено две реколти - една през юни и втора - по - слаба, през есента. Понякога дават плод и през лятото, ако температурите не са много високи.

Ягодите се засаждат рано напролет. Те изискват слънчево, защитено от вятъра място, и добре отцеждаща се почва, прекопана задължително на дълбочина 25 - 30 см. и обогатена с тор. Мястото трябва да е почистено от плевели, защото те ще задушат младите растения и ще намалят реколтата.

За да дадат ягодите едри плодове ги засадете в лехи, между които има поне 30 см. и разстояние между отделните корени - 45 см.  Дупката трябва да е достатъчно голяма, за да се разпрострат корените и достатъчно дълбока, за да стигне пръстта средата на короната. Притиснете леко почвата наоколо и веднага полейте.

Първата година почистете всички цветове. Така ягодите ще се развият шеметно и  ще дадат много плод на следващата година.

Избягвайте преполиването, след като веднъж растенията са образували плод. Калта около тях може да доведе до загниването им. По - добре поливайте по- рядко и обилно, отколкото често и по малко.

Добре е често да прекопавате пръстта между отделните растения и между редовете.
Най добре е да се ползва специализирана селскостопанска техника, мотофрези с малки гребла или други маркови продукти.
Плодовете на ягодите се берат, веднага след като са добре узрели, за да не загниват по растението.

След като оберете вашите ягоди, ги почистете от изсъхналите листа, за да достига слънцето центъра на короната - важно за добра следваща реколта. Подхранете растенията и ги полейте.
Поливането също трябва да става с градинска техника подходяща за тези прецизни растения.
Проблем за вашите ягоди често са плужеци и охлюви. Можете да използвате следната хитрост - оставете буркан с бира около лехата през нощта и привлечени от бирата, вредителите ще се удавят в нея. Ягодите трябва да се пазят и от нашествия на птици. Можете да ги защитите с мрежа.

През есента (края на ноември) покрийте леглата на ягодите със слой слама, лека органична тор или борови иглички, за да ги предпазите от замръзване през зимата. Когато времето се затопли продължително, махнете сламата, като оставите малко между редовете, за да предотвратите развитието на плевели и да задържите влагата в почвата.

Пресаждането на ягодите става обикновено на  3 - 4 години. Леглата на ягодите се подновяват на около 2 години.

Ягодите се размножават лесно чрез разделяне. В сезона на активен растеж те образуват ластари по повърхността на почвата. Те могат да бъдат отделени от растението майка през юни - юли.
Категория: Бизнес
Прочетен: 1930 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 04.08.2009 12:59
 
 
Как да си направим алпинеум
image Алпинеумът трябва да бъде изграден на слънчево място в градината. Избира се терен, най - често до ограда или декоративно езерце, където се прави плитък изкоп, чиято основа се напълва с натрошен камък.

Не е необходимо почвата, в която ще се засаждат растенията да е плодородна. Достатъчно е само горният слой (около 20 см.) да е обогатен с торф. Слага се и пясък, за по - добро дрениране.

За изграждане на алпинеума най - подходящи са варовиковите камъни с дупки, но може да се използват и обли, речни камъни, както и натрошен камък. Най - едрите обикновено се поставят в основата, като се върви нагоре. Около редовете се насипва почва, която се утъпква, за да не се свлича при поливане на растенията.

Скалният кът ще има елегантна, атрактивна форма, ако групирате различни по големина и форма камъни, хоризонтално и вертикално. Добре е най - отгоре да се оформи естествен връх.

За засаждане на растенията се оставят дупки между камъните, които се запълват с пръст. То става отгоре надолу. Най - добре е в основата на алпинеума да останат по - едрите растения.

Растенията, подходящи за този проект са много. Всички те като цяло предпочитат повече слънце и по - оскъдно поливане.

Алпийски видове и декоративни треви: астра (Aster), камбанка (Campanula), карамфил (Dianthus), здравец (Geranium), каменоломка (Saxifraga), седум (Sedum), дебелец (Sempervivum), цинерария (Senecio), флокс (Phlox), Alyssum и др.

Покриващи почвата видове: ерика (Erika), функия (Hosta), лавандула (Lavandula) и др.

Дървета и храсти: хибискус (Hibiscus), японски нокът (Lonicera), Magnolia, юка (Yucca), Picea, Sorbus и др.

Освен направо в почвата, растенията могат да бъдат засадени и в корита, вкопани между камъните.
 
Категория: Бизнес
Прочетен: 1741 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 04.08.2009 12:57
Жабче подскача от нефритено камъче в плиткия басейн. То разплисква водата, докато си проправя път между плуващите по повърхността рибки. Чуруликаща птичка прелита за нектар от огнено-червена салвия. Само на няколко крачки двама души наблюдават всичко това от любимата си пейка, смаяни от звуците на водата криволичеща между статуетките на делфинчета и ангелчета и дивият живот кипящ в басейна. От години с жена ми се наслаждаваме на любимата ни водна градина - център на внимание в нашия двор. В тази статия ще ви покажем как с малко усилия всеки може да има своя водна градина.
Водните градини стават все по-популярни сред хората, желаещи да добавят естествен вид към своите градини и дворове. Те са лесни за направа а продължителността им трае с години. Познати са два стила при водните градини: с твърдо покритие и постоянна дължина и с променливи размери.
На пазара се предлагат много предварително подготвени покрития с различи форма и размери: от 20-25см нагоре. Независимо от това колко изгодно ви излиза, не си купувайте евтина покритие от магазин за втора употреба. По-добре си поръчайте по-качествено от реномирани производители като Макорт и Тетра. Има още няколко аксесоара, които трябва да си купите. Това са: водна помпа, фонтан и маркучи.

Не забравяйте растенията.
Новият свят на градинарството ви очаква, тръгнете ли да търсите водните: маруля, нарцис, лилия и прерийна трева.
Преди да започнете с монтажа на водната градина, вземете в предвид общото разположение на басейна спрямо къщата, цветната ви градина и мястото за игра на децата.

Монтирайте басейна си на място където има достъп до вода и електричество. То ще ви е нужно за помпата и другите аксесоари.
Избягвайте монтажа на басейна под дървета, защото листата им ще го замърсят, а и около дърветата се копае трудно. Ако въпреки това изберете естественото разположение за един басейн(под дърветата) си купете мрежа за да хващате паданалите есенни листа. За декориране можете да използвате камъчета и скали за да предадете един по-натурален вид на водната си градина.

На този етап жена ми използва своето въображение и сътвори един малък водопад. Вие също можете да направите това. Ще са ви нужни няколко туби за вода пълни с камъчета. За да постигните ефекта на водопад, подредете камъчетата зад помпата така че мъркуча и да се преплъзне над първия слой камъни. Оставете го да криволичи зад 4-5 слоя от камъни и го покажете през последния слой. Там трябва да бъде заклещен за да се скрие от погледа на хората. Ако изпълните дотук написаното, водата ще започне да тече надолу по камъчетата. Единствения проблем при този тип дизайн е, че водата може да изтече от басейна. Това може да бъде избегнато, като се постави черно пластмасово парче подплата под първия слой камъни, да насочва водата обратно към басейна.
Разбира се има и по-лесни начини да се постигне бълбукащ ефект.
Електрическите фонтани са един евтин вариант. Те просто трябва да се прикрепят към върха на помпата в средата или на някоя от страните от басейна. Фонтаните изстрелват водата във въздуха създавайки ефект тип гъба. Вие също може да прикрепите керамични жабки и костенурки, които от своя страна ще разпръскват водата към центъра на басейна. Както казват някои хора: тук единственото ограничение е собственото ви въображение.

Водните помпи се продават в различни размери. Изберете помпа в зависимост от това колко литра вода може да изпомпа за час. Една 900 литрова помпа е достатъчна за да циркулира водата в водна градина с размери 12 на 15м. Посъветвайте се с електротехник за това как безопасно да монтирате шнура на електрическото и захранване.
Категория: Бизнес
Прочетен: 950 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 04.08.2009 12:54
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Февруари, 2009  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728