Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Актуални решения на ежедневни закачки - как да обзаведем, декорираме и украсим дома и градината или просто да релаксираме
Автор: krasko666 Категория: Хоби
Прочетен: 917318 Постинги: 170 Коментари: 167
Постинги в блога от 10.02.2009 г.
Каменната градина, която казва много без думи Всяка каменна градина има своя индивидуалност и излъчване, неповторими като автора й. Затова даването на съвет за направата на рокарий е трудна работа.

Хубаво е да се видят на живо или поне на снимка различни видове каменни градини, но най-добрият учител си остава природата – разглеждайки камъните по морския бряг или планинския склон, идеите сами ще се оформят, и преценявайки ландшафта на съответния участък и стила на градината като цяло, ще можете да вземете най-удачното решение.

Алпинеумът
 
image
 
Най-подходящ е за наклонени терени, но фантазията ви може да сътвори чудеса и в равен двор. Вариантите са безбройни. Все пак е добре да помним правилото, че е за предпочитане алпинеумът да показва само оголените краища на масивни камъни, по-голямата част на които е скрита под земята. Не се залавяйте да правите алпинеум от малки парчета, подреждайки ги безразборно покрай басейна или моравата. По-добре е да използвате малко на брой, но добре оформени камъни.

Каменните групи
image Групи от камъни или големи каменни семейства, дошли от вековете, напомнящи народни приказки и подканящи към въпроси и внимание, се превръщат в много повече от атракция в градината – те внасят своя дух в нея.
Опитайте се да ги групирате и подредите по най-красивия начин. Ако са твърде тежки, използвайте умалени копия, за да изберете най-красивата композиция и чак тогава се заемете с оригиналите. И бъдете сигурни, че ще предизвикате коментарите на гости и минувачи.

Изправените стражи

imageСамотните изправени камъни бдят над градината като стражи, застанали на пост срещу лошите помисли и енергии. Те символизират силата, постоянството и достойнството. Традиционно ги включват в ландшафтния си дизайн японците и китайците. Англичаните са наследили старата традиция на келтите да използват монолитни каменни плочи – нещо като умалена версия на Стоунхендж, носеща посланието за древни корени и стабилност, надживяла вековете. Ако желаете нещо подобно за своята градина, единственият проблем е как да бъдат пренесени камъните до мястото за поставяне. В най-добрия случай перфектна работа ще ви свършат трактор и дузина приятели, но има и по-леки ситуации, в които ще се справите с налични ресурси като ремарке на кола, въжета, дъски... и отново солидна група приятели, които да покажат как сговорна дружина планина повдига.

Руините говорят

image
Сполучлива имитация на древно селище, предизвикателство за археолозите, можете да направите, като изкопаете недълбока дупка в моравата, посадите трева върху буците пръст, така че да се образуват тревисти гърбици, и групирате кръгли или плоски камъни с приблизително еднакъв размер, все едно изпаднали или готвещи се да изпаднат от рушещата се основа на стара сграда.

Където е текло, пак ще тече

image
Сухото речно корито може да бъде наистина впечатляващо. В двора ви никога не е текла река?
Това не е пречка. Оформете мястото, подредете няколко големи, добре подбрани камъка, след това разстелете чакъл и пясък. Растенията, които ще посадите около композицията, са ключовият фактор за ефектния и естествен вид. Ако сте се постарали да изкопаете по-дълбоко корито, погрижете се за дренаж – в противен случай реката може да стане реалност при по-проливни дъждове. Все пак това решение не е подходящо за всеки двор, изберете го само ако се вписва в терена. Или ако искате да имате мостче в градината...

Острови на моравата

image
Три или четири големи камъка, разположени подобно на острови в окосената морава са лесно и ефектно решение. Когато определяте подредбата, съобразете се с това откъде най-често ще се гледа композицията.

Около каменната маса

Предложение за ентусиасти – вместо традиционната тревна площ посейте диви ливадни цветя. Направете груб дървен подслон и използвайте за маса каменна плоча, стабилно закрепена върху четири камъка.
 
Категория: Бизнес
Прочетен: 1779 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 04.08.2009 12:49
    Градините Дзен

Класата на военните започва да придобива все по-голямо влияние през периода Камакура (1185-1333 г.).

Влиянието на Дзен свещеници от Китай също се отразява на жилищното строителство и градинарството. Не било прието военният елит да организира великолепни градински приеми. Аристократите предпочитали да се радват на градините си седейки вкъщи. Градините били проектирани преди всичко за съзерцание. В този период се появили градинари-свещеници ишитатесо (буквално преведено "монаси поставящи скали").
Счита се, че златният век на японската градина настъпва през периода Муромачи (1333-1568 г.).
Тогава се появява нов стил - каресансуи (пресъхнал планински поток), създаден от опитни майстори градинари, наречени сензуи каварамоно (ваятели на планини, потоци и реки). Силно повлияни от дзен будизма, тези градини се характеризират с доведените до крайност абстракции: групи скали представляват планини или водопади, а белият пясък изобразява течаща вода. Стилът на тези градини, които не могат да се видят никъде другаде по света, вероятно е повлиян от китайските гравюри, изобразяващи пейзажи с голи планински върхове и сухи речни корита.

image
Примери на този стил са скалните градини в храмовете Рьоанджи и Дайтокуджи в Киото. Скалната градина Дайтокуджи се състои само от 15 скали и бял пясък върху равна земя и е типичен пример за равнинна градина. Те пресъздават градински теми, свързани с морето. Езерата са оформени с помощта на камъни, дървета, каменни светилници, водни басейни и кладенци.


Как да си направим сами Дзен градина

Ако неразполагате с достатъчно пространство в градината или не искате да акцентирате до толкова, че да си пресъздадете голяма автентична Дзен - градина ви предлагам следните варианти:

Мини Дзен Градина

Дзен градините могат да се простират, както на стотици метри, така и в миниатюрни сандъчета или саксии, които можете да изработите дори и сами и да поставите в последствие върху бюрото, масичката за кафе или където пожелаете.

image
Етапи:

1. Колко голяма искате да бъде вашата Дзен Градинка, за да изработите подходящ съд за нея.
Като материал за изработка можете да използвате тънък шперплат, които е лесен за обработка.
Необходими са ви дъно и странични бордове, които да не бъдат по-високи от 5 - 8 см. Важно е градината да изглежда плоска. Няма да правим пясъчник за децата все пак.
Най-лесно съединяването на отделните елементи става с лепило.
След като сте съединили всички части, можете да боядисате, лакирате или облепите с фолио дървото.

image
Най-елегантно решение е да изберете едноцветно решение без шарки.
Ако не ви се занимава можете да изберете подходящ за целта съд и да си го закупите.

2. Втора стъпка е набавянето на пясък или ситни речни камъчета. Тъй като градинката е в малки размери можете да закупите и пясък за аквариуми от някой зоомагазин.

3. Поставете пясъка в съда, така че той почти да достига до ръба и. Повърхността на пясъка може да е гладка или набраздена на прави или вълнообразни линии по ваш избор.

image
Ако нямате миниатюрно гребло можете да си изработите такова, използвайки дървени клечки, съединени с естествено лико или канап, а може и да използвате лепило.
В краен случай и гребен може да ви свърши работа.

4. Добавете декоративните акценти.
Те могат да са интересни по форма камъчета и скални късове, покрити с мъх.
Натиснете леко за да потънат частично в пясъка без да развалят вече направените линии. Могат да се използват миниатюрни статуи или каменни фенери в японски стил.

image
Но не прекалявайте с ефектите и акцентите - идеята на Дзен градината е че тя е място за релаксация и в нея няма нищо излишно.

image
5. Поставете готовата градинка на подходящо място в дома Ви, по възможност с интересно осветление в близост

Най-хубавото е, че всеки път когато имате желание може да променята из детайли вашата градинка без това да ви струва нито средства, нито много сили.

image

Дзен Градина в двора

1. Изберете мащабите на бъдещата си градина и определете подходящото за нея място. Каквито и размери да изберете – малка градина в задния двор или цялостно разположение в двора – стъпките са еднакви, като се променят само размерите.

image
2.Създайте формата, която ще поддържа пясъка или чакъла. Ако възнамерявате да правите голяма дзен – градина, използвайте дървесина с размери 2х4 (това е в инчове – около 5х10 см.), а ако градината ще е малка, сглобете от дървесина неголяма рамка с желаните размери.

3. Монтирайте с гвоздеи/ винтове/ лепило отделните части, за да оформите рамката. Накрая можете да я боядисате, лакирате или украсите по Ваш вкус.

4.Поставете ограничител за растенията – например найлон под чакъла, за да не прорастват те измежду пясъка/чакъла. Това трябва да стане още преди да сте монтирали на място рамката. Това е особено важно, тъй като голяма част от чара на дзен – градините се крие именно в тяхната чистота и минимализъм. Затова трябва да държите надалеч бурените.

5. Напълнете формата догоре с пясък/ чакъл и го разпределете равномерно навсякъде из нея.

6. Поставете в градината избраните декорации, създавайки тематично разположение. Използвайте стари камъни с мъх по тях, с интересни цветове и форми, и всички онези природни късчета, които създават у Вас усещането за хармония.

image
Разположете ги несиметрично като избягвате центъра. Добре би било да заровите камъните наполовина в пясъка/ чакъла, за да се слеят те по-добре с цялостната среда. Като цяло дзен – градините съдържат само естествени елементи – дърво, камък и растителност, но Вие можете да проявите въображение и да добавите нещо различно, създавайки дзен – градина със свой собствен стил. Не правете обаче грешката да претрупвате градината, защото нейният основен замисъл е да бъде не сложна и изчистена.

image
7. Според специалистите е добре преди да използвате градината да се посъветвате със специалист по фън шуй, защото с него са свързани както принципите на дзен, така и Вашата карма. Той ще Ви посъветва как да балансирате дзен - градината така, че да бъде в хармония с Вашите нужди.

8. С помощта на греблото създайте специфичните за тези градини щрихи по повърхността на пясъка/ чакъла, които всъщност са символ и пресъздаване на движението на водата.

Съвети:

* Запасете се с достатъчно пясък/ чакъл, за да запълните формата си на дебелина поне 5см. Ако пластът е твърде плитък, ще изглежда грозно, след като се обработи с греблото.

* Опитайте се да запазите своята дзен – градина чиста откъм претрупване, бурени и парчета дървесина, или пък листа, случайно попаднали чрез вятъра.

image
* Можете да помислите върху въпроса за поставянето на подходящо за целта осветлени – с огън или електричество. Цветните крушки ще добавят особен чар на градината, особено през нощта.

* Не се бойте да сменяте шарките и декорациите в своята градина – тя е адаптивна и се променя заедно с Вас самите.

* Не забравяйте, че дзен – градината не е нужно да бъде правоъгълна или симетрична – важното е да бъде приятна и хармонична лично за Вас.

* Не е препоръчителен контактът с градината на животни и малки деца, затова помислете добре за местоположението й още преди да я направите.

* Бурените могат бързо да съсипят дзен – градината, затова се грижете за проблема редовно.
 
Категория: Бизнес
Прочетен: 2625 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 01.08.2009 14:02
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Февруари, 2009  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728