Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2009 23:29 - Есен и лозя
Автор: krasko666 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1455 Коментари: 0 Гласове:
0



Проблем за лозаро - винарите в нашата страна са късните пролетни студове, които не са рядкост. При късно понижаване на температурата се повреждат всички зелени части на лозата. image

Понижаването на температурата под 0°С през есента в началото на есента - края на септември и октомври причинява повреди по листата, гроздето и пъпките. По-устойчиви са сортове лози с мъхнати листа. Колкото повече захари съдържат гроздовите зърна, толкова са по-устойчиви. Когато измръзнат зърна от сортовете с бяло грозде, те придобиват червеникав до тъмнокафяв цвят, омекват, бързо губят водното си съдържание и завяхват. След измръзване на напълно узрелите зърна имат неестествен привкус - на попарено, варено грозде. От това грозде не може да се получи качествено вино. Когато температурата се понижи за повече от няколко дни, загиват и част от зимните очи.image

Мерките за предотвратяване и преодоляване на повредите по лозите от пролетните и есенните студове се свеждат до избор на подходящи сортове и въздействие върху лозата и околната среда. Сортове лози, които напъпват по-късно се предпазват в по-голяма степен отколкото рано напъпващите. При условията на нашата страна есенните студове нанасят по-рядко и по-малки щети по лозата.
За непосредствена борба с пролетните студове се прилагат различни мероприятия. Подравняването на почвената повърхност и почистването на едрите плевели допринася за повишаване на температурата. Задимяването няколко часа преди настъпване на студа допринася за повишаване на температурата. image
През последните години се препоръчват още по-ефикасни и икономически по-изгодни мероприятия за борба с пролетните и есенните Студове



Тагове:   есен,   мероприятия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930