Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2009 10:14 - Зелен чай / tea
Автор: krasko666 Категория: Хоби   
Прочетен: 1312 Коментари: 0 Гласове:
2



Зеленият чай /tea е определено най-старата и известна напитка. Първите сведения за него датират от 780 година преди Христа. В Япония зеленият чай е внесен около 12 век. Зеленият чай бързо навлязъл както в манастирите, така и в именията на аристократите и на управляващия военен елит. В началото чаят се е пиел като лекарство. В манастирите дори се е използвал като средство, което да държи будни монасите по време на медитация. Едва след време, хората са се научили не само как да се възползват от свойствата на ароматното питие, но и как да се наслаждават на вкусовите качества на чая / tea.
Зеленият чай е познат на хората от цял свят от стотици години. Много от специалистите са на мнение, че началото на историята на зеления чай трябва да се търси не къде да е, а в Азия и по-точно – в Китай. Има разбира се и такива, които са на мнение, че произходът му е Япония и Средния Изток. Това е, може би и причината, поради която това невероятно питие е неизменна част от източната култура.
Англичаните също са се “възползвали” от зеления чай по най-добрия начин, след като той е навлязъл в страната им около 17 век. Малко след това са създали и своята “традиция ” за пиене на чай.
От листата на вечно зеленият храст се приготвя както зелен, така и черен чай. Разликата идва в различната им технология на приготвяне. Характерното за зеления чай е, че той не преминава през процеса на ферментация. След събирането на чаените листа те веднага се поставят на пара, или се “пържат” (frying). Единствената цел на това преминаване през топлинна обработка е да се предотврати процеса на окисляване. След тази процедура листата веднага се сушат. През последните няколко века започват да се появяват различни видове зелен чай, в зависимост от мястото, на което се отглежда растението, от начините на събиране, съхранение и обработка. Всички тези интересни факти стават причина за това, че през последните десетилетия зеленият чай / tea става обект на много научно-медицински изследвания, които целят определянето на точното му въздействие върху човешкия организъм.

Едно от най-интересните открития след обстойните химични анализи сочи, че в листата на зеления чай се съдържа близо четири пъти повече витамин C, отколкото в цитрусовите плодове. Това наистина го превръща в една незаменим част от здравословния начин на живот на човек. Силно впечатление прави и голямата концентрация на витамин P, в това отношение определено можем да кажем, че зеленият чай няма конкуренция. Самият витамин P играе много важна роля при заздравяването на капилярите и кръвоносните съдове като цяло. Самият той също така подсилва и ефикасността на витамин C. Високото му количество в зеления чай отново ни показва, наистина колко е полезна тази напитка.
През последните двайсетина години много изследвания са насочени най-вече към изясняването на качествата на зеления чай като антиоксидант. Съставките на чая с антиоксидантно въздействие се наричат полифеноли. Сигурно е, че именно те придават на зеления чай незаменимите лечебни свойства. Основното действие на тези антиоксиданти се състои в неутрализирането на свободните радикали-молекули, които увреждат здравите клетки. Свободните радикали са основните “виновници” за стареенето и за разграждащите процеси в човешкия организъм-каквито са сърдечносъдовите болести и рака. Един от основните полифеноли, който е разглеждан от диетолозите с интерес, това е EGCG . той стимулира организма да произвежда хормона неоадреналин, който от своя страна засилва метаболизма и изгарянето на калории. Основната причина за обстойните изследвания на този полифенол е, че за разлика от останалите средства (продукти) за отслабване единствено зеления чай / tea не предизвиква отрицателна промяна на сърдечния ритъм.
Друго също толкова полезно за здравословния ни начин на живот свойство на зеления чай е и способността му да изхвърля тежките метали от човешкото тяло. Определено това е наистина необходимо, имайки впредвид съвременната замърсена среда на живот, в която съществуваме. Поради тази причина зеленият чай се препоръчва и на пушачите, тъй като спомага и за изхвърлянето на вредните вещества причинени от тютюнопушенето.
Разбира се трябва също така и да внимаваме с количеството чай, което приемаме в ежедневието си. Дозирането много зависи от това към кои съвети за консумация ще се насочим. Според китайците практикуващи хомеопатия препоръчително е да приемаме около 10 чаши дневно. За горе-долу такова количество се говори и при профилактиката на раковите заболявания. От друга страна останалите медицински проучвания съветват за дневна доза да се възприема не повече от 2-3 чаши дневно. Има разбира се и хора, които приемат за нормална средната стойност-около 4-5 чаши на ден.

Наистина важно е и как точно ще приготвим зеления чай, преди да го консумираме. Причината за това е ,че запазването на всичките му лечебни свойства при обработката е истинско изкуство. Според оригинални японски рецепти чаените листа се стриват на ситно, след което се смесват с вода. Важно е да се отбележи, че температурата на водата не трябва да е по-висока от 60-70 градуса, защото иначе се рискува повечето от полезните му съставки и витамини да се загубят. Интересното при зеления чай е ,че той не се вари както повечето билки, а само се накисва във вода и така се поднася. Като добавка към него може да се добави жасмин, лимон или друга подправка, която съответства на всеки вкус, защото освен за здравословния си начин на живот всеки човек трябва да се грижи и за задоволяването на вкусовите си предпочитания. За всеки трябва да е ясно, че една чаша ароматен зелен чай, поднесена по различен начин в зависимост от разнообразните ни вкусове , може както да удължи и направи живота ни по-здравословен, така и да ни накара да се насладим докрай на консумирането на напитката, правеща ни по-дълголетни и разбира се по-щастливи и доволни от живота…




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031