Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2009 00:16 - сортове круши
Автор: krasko666 Категория: Хоби   
Прочетен: 3072 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 07.08.2009 10:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Сортове круши
използван е мателиал от  http://agrosaveti.com/ където може да научите още полезни за земеделието неща

 

Изискванията на крушата към топлината са по-големи, отколкото на ябълката. Крушата е по-малко издръжлив на студовете вид, който в Южна и в по-ниските райони на Северна България се развива по-добро на североизточни и източни изложения, а в по-високите райони (600-700 м) на Северна България - на югоизточни, югозападни и дори на южни изложения.

Най-подходящи за отглеждане на крушата са местата с дълбоки, богати с хранителни вещества песъчливо-глинести почви, но видът успява и на места с канелени, кафяви и сиви горски почви на слабо наклонени склонове и в долната третина на средно наклонени местности.

Трябва да се избягва засаждането на крушата в дворните овощни градини на дръвчета, прaисадени на семкови подложки, тъй като дърветата върху тези подложки образуват големи корони и започват да плододават късно. Те може да се отглеждат само в засушливи райони с осигурено поливане.

Крушови дръвчета, присадени на дюлеви подложки, са по-слабо растящи, образуват по-малки корони и встъпват рано в плододаване.

Крушовите сортове са самобезплодни и за да раждат, трябва да се засаждат фиданки от взаимно опрашващи се сортове.

Най-распространени са следните сортове круши:

Жифардова масловка (Beurrй Giffard)

imageПлодовете са под средно едри, зеленикави с матовочервен до яркочервен руменец откъм огряваната от слънцето страна. Крушите от сорт Жифардова масловка узряват през втората половина на юли. Плодовото месо е дребнозърнесто, сочно, сладко до слабо възкисело, ароматно, с много добро качество. Дърветата растат умерено и имат добра родовитост. Опрашва се от Вилямова масловка, д-р Жюл Гюйо, Класов любимец и Добра Луиза.

Клапов любимец (Clapps favorite)

imageУзрява през първото десетдневие на август. Плодовете са едри, с къса шийка, зеленикаво-жълти с ярко малиновочервени оцветявания от слънчевата страна. Плодовото месо е сладко-възкисело, слабо ароматно, с много добро качество. Дърветата са умерено растящи, устойчиви на засушаване и на ниски температури. Опрашват се от сортове круши Боскова масловка, Вилямова масловка, Хардиева масловка и Добра Луиза.

 

Вилямова масловка (Williams)

imageТова е един от най-желаните сортове круши. Плодовете узряват през втората половина на август. Те са едри, пресечено крушовидни, лимоненожълти. От тях се правят най-хубавите компоти. Плодовото месо е фино, сладко до слабо виненовъзкисело, силно ароматно, с отлично качество. Дърветата са с умерен растеж. Опрашват се от Боскова масловка, Добра Луиза, Жифардова масловка, Клапов любимец, Пас Красан и Хардиева масловка.

 

Червена Вилямова масловка (Red Williams)

imageПлодовете узряват през Последното десетдневие на август. Те са много едри, приличат на плодовете на Вилямова масловка, но са по-удължени и виненочервени. Плодовото месо е нежно, ароматно и с много добро до отлично качество. Дърветата имат умерен растеж. Опрашва се от сортовете круши, които оплождат Вилямовата масловка.

 

Хардиева масловка (Hardy)image

Плодовете узряват в края на август и началото на септември. Те са над средно едри, тъпо крушовидни, жълто-зелени с бронзова ръждавина. Плодовото месо е сладко с винен привкус, ароматно, с отлично качество. Дървото има силен растеж и тясна, прибрана корона. Опрашва се от Боскова масловка, Добра Луиза, д-р Жюл Гюйо, Жифардова масловка, Клапов любимец и Пас Красан.

 

Боскова масловка (Beurre Bosc)

Плодовете на този сорт круши са едри до много едри, бутилковидни, бакъренобронзови с ръждиви точки. Узряват през втората половина на септември и са сладки, силно ароматни, с много добро до отлично качество. Дърветата имат умерен растеж. Опрашват се от Вилямова масловка, Добра Луиза, д-р Жюл Гюйо , Жифардова масловка, Клапов любимец и Пас Красан.

Попска (Curй)

Плодовете на този сорт круши са едри до много едри, продълговато крушовидни, зеленикавожълти. Узряват в края на септември - началото на октомври. Плодовото месо е сладко, малко хрупкаво, слабо до средно ароматно, с добро качество. Дърветата имат силен растеж и са много родовити. Опрашват се от Жифардова и Вилямова масловка.

Пас Красан (Passe Crassane)image

Плодовете на този сорт круши са едри до много едри, кълбовидни, зеленикавожълти с оранжев оттенък и ръждавини. Плодовото месо е сладко до възкисело, ароматно, с отлично качество. Узрява през първото десетдневие на октомври. Дърветата имат умерен растеж. Пас Красан се опрашва от Боскова масловка, д-р Жюл Гюйо и Харденпонтова масловка.

 

Доктор Жюл Гюйо (D-r Jil Guio)

Плодовете на сорт круши Доктор Жюл Гюйо са едри до много едри, крушовидни до конусовидни, жълто-зелени, понякога със слаб руменец. Узряват през първата половина на август. Плодовото месо е умерено сладко, слабо възкисело, слабо ароматно, с много добро качество. Дърветата са със слаб растеж. Опрашват се от Боскова масловка, Вилямова масловка, Добра Луиза, Клапов любимец, Пас Красан.

Добра Луиза (Gute Luise)

Плодовете на сорта круши Добра Луиза са средно едри, но в години с по-слабо плодородие стават едри. Формата им е правилна, продълговата, яйцевидно-крушовидна. Кожицата е тънка, нежна, лъскава, осеяна с много сиви точици. При пълна зрялост добива лимонено-жълт цвят с леко и красиво зачервяване откъм слънчевата страна.

Плодовото месо е бяло, меко, много сочно, топящо се, с приятен сладък и малко виненокисел вкус. Вкусовите качества, общо взето, са много добри. Плодовете зреят в края на август и началото на септември, но могат да се съхраняват и до октомври. Издържат добре на транспорт.

Дървото расте доста буйно. Образува широка и много рядка пирамидална корона. Започва да дава плодове рано и редовно.

Сортът круши Добра Луиза е добър опрашвач.
Благодаря на http://agrosaveti.com/



Тагове:   круша,   месо,   ябълка,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Статия от Agrosaveti.com
31.07.2009 09:55
Моля, когато ползвате статии от Agrosaveti.com, да поставяте активен линк към источника.

Екъпът на Agrosaveti.com
цитирай
2. kosara2008 - :)))
02.08.2009 16:50
гласувам със всички зъби :)))))))))))за Хардиева - та масловка:)-
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031