Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2009 11:55 - Поливайте розите вечер
Автор: krasko666 Категория: Хоби   
Прочетен: 2119 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Поливайте розите вечер
image

Ръсете и листата, и цветовете с топла, мека вода

Кралицата на всяка градина - розата, доминира над всички цветя през цялото лято. Тя цъфти още през май и ако е добре поддържана, ще цъфти до късна есен. Различните по вид и цвят розови храсти, артистично и с вкус разположени върху градинската площ, могат да превърнат в райско кътче и най-малкото пространство.

Розите обаче се нуждаят от непрекъснати грижи. В горещините трябва най-много да се внимава за влагата в почвата. Цветната кралица не обича сушата но и при много вода се чувства зле. Розовите храсти не бива да се поливат с маркуч, а само с лейка - така че водата да е равномерно разпределена в почвата около стъблото. Освен това в радиус от около 50 см от стъблото разрохканата почва трябва да се покрие с мулч. За мулч обикновено служи прясно окосена трева или бурени, като внимавате да са без корени и семена, за да не се вкоренят. Благодарение на тях земята няма да изсъхва бързо и да се напуква, а влагата се запазва по-дълго Освен това натрупаната трева постепенно изгнива и служи за подхранване на корените. Добре е мулч с дебелина от 2-3 см да се поставя след всяко поливане.

Вечер, съвсем на смрачаване, ръсете с лейката не само около стръка, но и листата, и цветовете. Внимавайте да не преовлажните листата, защото се развиват гъбички, които могат да унищожат растението. Ако се преовлажнят корените те започват да страдат от кислороден глад и изгниват. За поливане се препоръчва да се използва мека вода, задължително затоплена, а най-добре държана преди това на слънце. Погрешно е да се смята, че студената вода ще подейства добре в сегашните жеги. Напротив, растенията изпадат в стрес и не могат да поемат влагата.

Внимавайте за появата на диви филизи, които обикновено се появяват в основата на стъблото. Те се отличават лесно - стръковете са по-тънки и дълги, с по-дребни листа и обилно количество бодли. Те не дават цвят, само изсмукват влагата и хранителните вещества, предназначени за цъфтежа на храста. За да ги унищожите, откопайте почва и изрежете до основното стъбло след което върнете откопаното обратно и утъпчете. Иначе има опасност дивачката да тръгне отново, понякога дори се разклонява в още няколко филиза.

Ако сте си купили розовия храст от разсадник, той обикновено е с доста пръст около корена, която е обогатена с подхранващи вещества. Те са напълно достатъчни за първото лято. Ако обаче растението е по-старо, задължително го подхранете. Това става със слаба концентрация на минерален, обикновено фосфорно-калиев тор. Кога да торите ще ви подскаже самият розов храст. Ако забавя растежа си, ако филизите са тънки и разкривени, а листата жълтозеленикави, значи растението е гладно. Погрижете се навреме, за да имате красива градина с едри и уханни розови цветове.



Тагове:   храст,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031