Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2009 22:38 - Борба с листни въшки
Автор: krasko666 Категория: Хоби   
Прочетен: 4526 Коментари: 0 Гласове:
0



Най-трудно ще преборите въшките Листните въшки са сред  най-разпространените вредители по растенията. Те не само повреждат растението,  но са преносители на вируси.
Листните въшки са малки (с най-много 2мм  дължина), жълтозелени или кафяви на цвят насекоми. Могат да бъдат безкрили, но  може и да летят. Размножават се бързо, особено в сухо и топло време. Образуват  колонии от долната страна на листа, по цветните пъпки и по младите леторасли.  Смучат сок от растението, в резултат на което летораслите се изкривяват, листата  се нагърчват и загиват. Можете да се преборите с тях, като напръскате  своевременно растенията с един от следните разтвори - Би 58 - 0,5%; вазтак 10ЕК  - 0,03%, или хостаквик 50ЕК - 0,1%.
Братовчедите на листните въшки -  щитоносните, се насочват предимно към стайните растения. Без свян ще нападнат  фикуса, палмата, бегонията или драцена в хола ви. Щитоносните въшки се заселват  по дължината на нервите на растенията - предимно от долната страна на листа, по  летораслите и по стъблата. Те смучат сок от нападнатите части, листата се  деформират, а отделената от въшките "медна роса" е благоприятна среда за  развитието на "чернилка".
Борбата с щитовидните насекоми ще ви затрудни.  Атакувайте ларвите на въшките три пъти през десетина дни. Подходящи разтвори са  агрия 1060 - 0,2%, и Би-58 - 0,2%.
Много по-лесно ще се отървете от следващия  вредител - алеуродите. Зад заплетеното име се крият миниатюрните бели мушици,  които излизат веднага щом разтръскате цветето си. За да се освободите от тях,  облейте растението с вода, като насочвате струята под листата - там е  скривалището на яйцата на мушиците.
Малките червени паячета на пръв поглед  са незабележими, както и вредата, която причиняват. Сръчните акари плетат фини  мрежи, видими само ако се оросят листата. Първоначално пораженията върху  растението се виждат като светли точки. Изпуснете ли обаче червените паячета от  очи, по листата лесно ще видите огромните петна, причинени от  вредителите.
Ето защо забележите ли червените акари, незабавно напръскайте с  митак 20ЕК - 0,25%, нисоран 10ВП- 0,06%, или омит 57Е - 0,1%.  
3-милиметровата въшка кошинила също е упорит неприятел на растенията ви. За  да се спасите от този вредител, третирайте листата с памуче напоено в  90-градусов спирт. Като крайна мярка срещу кошинилата ползвайте специален  препарат.
Накрая, оглеждайте се и за честата болест по растенията -  "чернилка". Тя се развива по листата и стъблата след атака на щитоносни въшки и  наподобява сажди.
Можете да се преборите с "чернилката", като първо  отстраните паразитите, а след това почистите местата с вода и сапун и изплакнете  обилно.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930