Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2009 16:32 - Водна градина
Автор: krasko666 Категория: Хоби   
Прочетен: 1039 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.08.2009 13:14


Една водна градина не може без басейн 
Започнете инсталацията
на предварително готовата подплата като скицирате формата на басейна с гъвкав воден маркуч, спрей или въже. Изкопайте нужната дълбочина в зависимост от височината на басейна като внимавате дъното на дупката да е възможно най-гладко за да може басейна да бъде равен. Изравнете ръбовете, като с помощта на нивелир измерите от 2 или 3 различни ъгъла. Басейн който не е изравнен изглежда объркващо и се препълва, а излишната вода се изхвърля и го замърсява по края.
Вече сте готови да пълните. Най-малките басейни и подплати побират около 240 литра. Един 12 на 15 м басейн издържа около 1200 литра. Ако сте направили всичко правилно от тук нататък единствено ще е нужно да източвате и пълните в началото на всеки сезон.
Въвеждането на растения и риби към водната градина може да се прави малко по-малко всеки сезон. Избегнете изкушението да отгледате повече растения и риби отколкото може да издържи басейна. Нужно е да създадете един екологичен баланс между рибите, растителния живот, насекомите и алгите. Този екологичен баланс ще пази чист басейна ви. Половината от повърхността на басейна ви трябва да бъде покрита с растителен живот. Това ще позволи да виждате рибите как плуват под повърхността. Ограничете броят на рибите на не повече от 12 на всеки метър.
Може да засадите водни лилии, маруля и зюмбюли. Те са много атрактивни когато цъфнат. Водните лилии е нужно да бъдат засадени в съдове, разположени на дъното. Лилиите са подходящи за големи водни градини и летни басейни. Мучурищните и крайбрежни растения включват в себе си следните издръжливи видове: троскот, стърнище, котешка опашка, жълто водно око, златен клуб и папагалско перото. Те прокарват корени под водата или в плитчините по ръбовете на басейна и растат нагоре, като излагат своите красиви цветове към небето.
Златната рибка както и други видове красиво-опашати рибки(koi) след като биват настанени живеят изненадващо добре. Преди да добавите рибите тествайте водата за хлорен диоксид и амоняк, които могат да се изчистят с химикали от магазините за животни. Позволете на рибките ви да се настроят към промените във температурата като ги поставите първо в торбичка и заедно с нея ги занесете за няколко часа във водата. Най-доброто време да направите тази процедура е когато температурата вън е загряла басейна. Може да загубите няколко рибки затова като начало не е добре да се харчат много пари в тази област. Рибите ще търсят насекоми и растителност, но също така е хубаво понякога да ги храните с храна за риби. Избягвайте да ги храните през есента – рибите няма да храносмилат добре храната в студена вода. Те могат да бъдат оставени в басейна и през зимата. Това обаче не е желателно ако в басейна има лед. В такъв случай можете да поставите малък нагревател, което ще го предпази от замръзване.
Когато стане много студено може да прехвърлите рибките си в отделен аквариум. За целта напълнете аквариума със студена вода и поставете малко лед за да може рибките да избегнат шока от внезапната смяна на температурата. Предварително проверете температурата преди да преместите рибките в аквариума. Тази процедура е подходяща за края на есента.
Използвайте въображение при украсата на басейна. Обикновено ниско растящите растения се засаждат на ръба на басейна и в обграждащите го скали за да прикрият ръбовете на подплатата. Теменужки, петунии, гергини и дори малки храсти могат да се разпространят на няколко крачки. Докато сте на този етап можете да изберете следните растения: Scabiosa columbaria(в мъгляво лилаво и пеперудено синьо), орлови нокти и конски босилек. Те ще привлекат жужащите птички и пеперудки към вашата водна градина.
Готови сте? Имате нужда и от една удобна пейка и няколко стола за да наблюдавате творението си. Отпуснете се и се наслаждавайте на вашата вода градина.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930