Прочетен: 4108 Коментари: 4 Гласове:
Последна промяна: 31.07.2009 22:25
Диворастящата круша се среща почти в цяла България с изключение на планинските студени райони, макар че диви круши може да видите и по върховете в Родопите.
Без съмнение един от най-любимите и обичани плодове е крушата.
Търсенето на този плод нараства с всяка година.
Днес съществуват повече от три хиляди сорта круши, тъй като дърветата могат да растат при различни климатични условия.
Но само при съчетание на множество природни фактори крушевите дървета дават реколта от висококачествени плодове.
Крушите са много богати на минерални вещества - калций, фосфор - макар витамините в крушата да са относително малко. Пресните круши са източник на енергия, благодарение на високото си съдържание на монозахариди / фруктоза и глюкоза/ и въглеводороди.
Крушата е едиствената от всички плодове, която най-добре доузрява, когато е откъсната от дървото.Те се берат напълно узрели, но още не готови за консумация.
Оптималната температура за съхранение на крушите е -1 и относителна влажност
на въздуха 90-95%. За поддържане на равномерна температурапри съхранение, особено внимание трябва да се отделя на правилното разположение, благодарение на което въздуха може да циркулира свободно. Внимание трябва да се обръща и на почвообработвенето което е жилателно да става механизирано с техника на специализирани производители.
Попска круша
Плодовете придобиват беритбена зрелост в началото на октомври, а консумативна през ноември. Те са едри до много едри, със средно тегло 180-250g., удължено- крушовидни. Кожицата е дебела, гладка, зеленожълта до сламеножълта, със слаб руменец, многобройни точки и кафява линия по дължината на плода, омазнява се при съхраняване.
Абате фетел
Това е круша смятана за царицата на крушите. Има издължена крушовидна форма. Отличава се с прекрасни вкусови качества и аромат.
2. gardener
3. knigosviat.net
4. градина и дом
5. рибарство
6. dom i gradina
7. dom
8. diving sky
9. diving
10. watches for you