Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2009 11:23 - За Юли и работата на земеделеца
Автор: krasko666 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1667 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 31.07.2009 22:30


image
 

 

В овощната градина

 През месец юли в овощните градини  трябва да продължат наблюденията за поява на струпясване и брашнеста мана по ябълки  и круши,  като се води борба с препарати, действащи и на двете болести. Големи щети по плодовете нанасят и   гъсениците на ябълковия и сливовия плодов червей от второ поколение, затова трябва да се следят прогнозите на РСРЗ за появата на тези неприятели. Не трябва да се пренебрегва и вредата от анарзията и източния плодов червей. Ако има намножаване на листни въшки, извеждането на борбата с тях е наложителна, тъй като освен че нанасят повреди, са преносители и на някои вирусни и микоплазмени болести. Срещу тях се използват регистрирани  препарати за смучещи насекоми.
Времето е подходящо за извършване на зелени резитби при млади дръвчета за формиране на короната. Премахват  се леторастите, които  растат и се развиват навътре в короната, а така също и конкурентите на водачите.
От средата на  месеца започва  присаждане на спяща пъпка в овощните разсадници. Условието е да има добро сокодвижение, а то се постига чрез   редовни поливки на подложковия материал. За добро прихващане,  най-удачно е присаждането да се извършва  в прохладните часове на деня - сутрин до 11 часа и вечер след 17 часа.

image
В лозята

До края на месеца се прави  последното пръскане на лозята срещу обикновената мана. По-голяма опасност  за лозите е болестта оидиум, която предизвиква напукване на заразените  зърна, откъдето вторично проникват  причинителите на сивото и мокро гниене.
За борба се използват системно-контактни препарати за едновременна борба срещу двете болести. При нападение от шарения гроздов молец се води  борба с инсектициди,  а срещу  лозовите акари - с акарициди. Тези препарати се комбинират с препаратите за  обикновената мана и оидиума.
 За по-добро узряване на гроздето е необходимо  постепенно прореждане на листата около ресите, като се има предвид, че зърната  трябва да се запазят от слънчев пригор.

В зеленчуковата  градина

През този месец всички зеленчукови култури са в активен растеж и плододаване. В този период те се нуждаят главно от достатъчно влага и затова равномерното навлажняване на почвата е много важно.   Да не се забравя и редовното подхранване на плододаващите зеленчуци.
До средата на  месеца все още може да се засеят моркови за късно производство. Преди сеитбата  е необходимо  почвата да се навлажни и  семената да се засеят на междуредия 20-30 см с около 1г/м2. Подготвя се почвата за късните зеленчуци - главесто зеле, зелен фасул, броколи, цветно зеле, късни домати и краставици и др., които могат да се сеят или разсаждат през този месец. 
Зеленчуците се нападат от много гъбни и бактериални болести. Стопаните трябва да следят за тяхната поява  и да  третират с необходимите препарати, като най-често се използват системни препарати с лекуващо действие - ридомил голд-0,25%; акробат МЦ-0,2%; браво 500-0,3%; корсейт М ДФ- 0,25% и др.
През този период се появяват и различни неприятели по зеленчуковите култури - листни въшки, цикадки, гъсеници, акари и др., срещу които се използват подходящи инсектициди едновременно с посочените фунгициди. Опасна болест по доматите през последните години е жилковата некроза, която се пренася от листните въшки и цикадите.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. injir - Бре! От кога се интересуваме от з...
29.07.2009 11:25
Бре! От кога се интересуваме от земеделие?
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930