Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2009 20:43 - Повече за ябълките
Автор: krasko666 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1400 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.08.2009 10:13




image
Ето и малко информация за ябълката, този митичен плод, станал причина Адам и Ева да напуснат Рая. Ябълката е един от любимите на българите плод и е характерен за нашите географски ширини и си го имаме в изобилие, ето защо, Ви предлагаме няколко практически съвета с които може да изберете ябълките на пазара, малко митология и разбира се, рецепта.   
Има повече от 7, 500 известни култивирани видове ябълки. Различни видове са налични за умерен и субтропичен климат. Ябълките не цъфтят в тропически климат, защото се нуждаят от по-ниски температури.

Добрата-качествена ябълка е мека, но крехка. Когато избирате ябълки търсете тези, които са с пъстра външност, отсъствие на петна, имат типичната за „червена вкусна“ ябълка дълго стъбло (за да позволява на пестициди да проникнат във върха на плода) и сладък вкус.



Лошите ябълки,некачествените, са странно оформени, с петна, и имат разнообразни текстури и цветове. Много от тях имат отличен аромат, но могат да имат други проблеми, които ги прави неподходящи да се консумират сурови. Те са предразположеност към заболяване, често са червиви.

Ябълката не е просто плод, тя е  символ на любовта, брака, пролетта, младостта, плодородието, дълголетието или безсмъртието, а християнската традиция я свързва с изкушението и първородния грях. 

   Ябълката означава плодородие, любов, радост, знание, мъдрост, обожествяване и разкош, но заедно с това съблазън, измамност и смърт. 

        За китайците ябълката означава мир и съгласие, а ябъковият цвят е символ на красотата. В китайския език думите, означаващи "ябълка" и "мир", имат сходно звучене, но и думата болест - също. Може би затова в Китай не е прието да се носят ябълки на болен човек.

  Гърците посвещавали ябълката на Венера като знак за любов и желание; тя е сватбен символ, олицетворяващ предложената ръка и сърце. Преди да влязат в брачните покои, младоженците си разделяли ябълка. 

  Да се предложи ябълка означавало да се направи любовно признание.  

   Поднесената ябълка се смятала за любовен знак. 

   Ерида, богинята на раздора, подхвърлила златна ябълка с надпис "За най-прекрасната", която после станала "Ябълката на раздора", щом Парис я дал на Афродита - най-красивата сред трите богини - Хера, Атина и Афродита. За благодарност Афродита го наградила с любовта на прекрасната Елена, заради което и започнала Троянската война.

    За древните келти ябълката е силно свързана с отвъдното, с вълшебствата и тайното знание. Планината Авалон, обиталище на елфи и феи, в превод отдревноирландски означава "ябълкова". В легендата "Пътешествието на Бран на Острова на Блажените", разказваща за странстванията на героя (името му между другото означава "врана" или "черен", в което отново звучи темата за смъртта и отвъдното) в страната на вечния живот, се казва: "И видя той жена с величествена красота, която му протегна ябълково клонче, направено от бял бронз. А ябълките на него бяха от бяло сребро. И звучеше вълшебна

Ябълковият цвят символизира женската красота. Подобно на портокаловите цветчета, той се използвал за булченско украшение като символ на плодовитост. 

  Еротически ябълката се асоциира с женската гръд, а семенната кутийка на разрязан на две плод - с външните женски полови органи. В тази връзка тя има отчасти и двояк символичен смисъл. 

    На латински ябълка и зло се пишат еднакво. Точно тук се вижда връзката с библейската легенда, в която се говори, че забраненият плод от дървото на познанието в райската градина, изяден от Адам и Ева, е била ябълка. Обикновено така се изобразява Ева - с ябълка в ръка, която предлага на Адам. 
      За да имате хубави ябълки торете умерено, обработвайте с подходяща техника и хапвайте умерено :)


Тагове:   ябълка,   пестициди,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930