Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2009 09:41 - растителна защита 2
Автор: krasko666 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1524 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.07.2009 11:41


 През тази година климатичните фактори за този сезон са необичайни. Високите температури и липсата на снежна покривка предполагат по-ранното раздвижване на някои неприятели по овощните нултури. Много от болестите започват своето развитие непосредствено с разпукване на пъпките. Ето защо е необходимо много от пролетните мероприятия да се извършат незабавно.
Голяма част от зимуващия запас от основните неприятели по овощните като сливовия плодов червей , миниращите молци,ябълковата стъкленка, крушовата бълха, почти всички видове акари се отстраняват с правилна и навременна резитба, като отстранената дървесина и отпадъците от мумифицираните плодове и окапалите листа се съберат и изнесат извън очертанията на овощната градина.

По този начин се отстранява и част от зимуващия запас от някои икономически болести като брашнеста мана, къдравост по прасковата, ранното кафяво гниене при кайсията , сливата, черешата и вишната, шарката по сливата.
Сега е времето, когато може да внесете комбинираните торове около овощните дървета. Чрез балансираното торене на овощните дръвчета повишаваме тяхната устойчивост към редица болести и ограничаваме намножаването на някои растителноядни акари. След внасянето на торовете е необходимо около дръвчетата да окопаем по-дълбоко почвата , като по този начин унищожаваме голяма част от зимуващия запас на редица неприятели като сливовата и ябълковата плодова оса, ларвите на майския бръмбар, сливовата листна муха , които нанасят сериозни повреди по овощтните дръвчета. Чрез окопаването са унищожават и причинителите на някои болести като струпясването при крушата и ябълката , червените листни петна и кривулите по сливата.

Непосредствено преди цъфтежа на овощните дръвчета е необходимо да се извършат и предцъфтежните пръскания. Добър ефект се постига , когато дърветата добре се облеят с работния разтвор, за да може да проникне в пукнатините и да покрие цялата повърхност на короната. Необходимо е да се напръскат и окапалите листа около ствола на дърветата. Третирането да се извърши при дневна температура на въздуха над 10 градуса, в противен случай има опасност от замръзване на работния разтвор. Подходящи препарати за предцъфтежните пръскания са бордолезовия разтвор в концентрация 1% срещу къдравостта по прасковата, кривули по сливата, ранно кафяво гниене при сливи и череши ; шампион – 0,3% за борба със струпясването по ябълката и къдравостта по прасковата или фунгуран в концентрация 0,15% срещу същите болести. Първите неприятели, които нанасят повреди по плодовата продукция това са плодовите оси. От икономическо значение са ябълковата и сливовата плодови оси. Първите третирания срещу тези неприятели се извършват във фаза на развитие на овощните култури „ бял бутон”. За борба с плодовите оси може да се използва един от следните инсектициди : Агрия 1050 в концентрация 0,15%, Сумитион – 0,075%.
Карантинният срок на тези препарати е 14 дни, а също с Децис – 0,03% или Карате – 0,015% с карантитен срок 7 дни. Второто пръскане срещу тези неприятели се извъшва при преминаване на ларвите от плод в плод или когато увяхнат 2/3 от цветовете.



Тагове:   разтвор,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930