Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2009 09:42 - Възстановяване на горския потенциал
Автор: krasko666 Категория: Бизнес   
Прочетен: 785 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.08.2009 13:37


ЕВРОПЕЙСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ: ЕВРОПА ИНВЕСТИРА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ

ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ”

 

ПОКАНА

за

приемане на заявления заподпомагане по мярка 226 Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. (ПРСР)

 

Схемата за безвъзмездна финансова помощ по мярка 226 се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз, чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

 

I) Финансова помощ е предназначена за:

1.     Физически лица, еднолични търговци и юридически лица,  собственици на гори и земи от горския фонд;

2.     Общини, собственици на гори и земи от горския фонд;

3.     Държавни горски стопанства (ДГС), държавни ловни стопанства (ДЛС), национални паркове и научноизследователски горски стопанства, управляващи гори и земи от държавния горския фонд;

 

II) Финансова помощ се предоставя за инвестиции на територията на цялата страна в следните възстановителни дейности:

1.     почистване на площи  в гори, пострадали от пожари и други природни бедствия, с цел тяхното изкуствено или естествено възобновяване;

2.     презалесяване на пострадалите гори;

3.     създаване и подобряване на депа за съхранение на дървесина, добита от гори, пострадали от неблагоприятни природни въздействия;

Финансова помощ се предоставя и за предварителни разходи за изработване на технологичен план за залесяване, по т.2.

При изготвяне на технологичен план за залесяване се предвижда използването на местни видове с ниска степен на опасност от пожар, като това изрично се упоменава в него, а когато се налага смесване, то трябва да бъде поясно.

 

III) Финансова помощ се предоставя за инвестиции в гори, класифицирани с висок и среден риск от горски пожари, следните превантивни дейности:

1.     създаване или подобряване на противопожарна инфраструктура – лесокултурни прегради, противопожарни просеки, минерализовани ивици; 

2.     закупуване на оборудване за противопожарни депа и защитни средства, съгласно Наредба 30 за условията и реда за извършване на противопожарни мероприятия в горския фонд и опазване на горите от пожари;

3.     изграждане и подобряване на хеликоптерни площадки;

4.     изграждане и подобряване на водоизточници за борба с пожарите;

5.     строителство и подобряване на наблюдателни пунктове, закупуване на средства за наблюдение и комуникация;

6.     изграждане и подобряване на горски пътища в гори с  висока степен на риск от пожари;

7.     разнообразяване на видовия състав, чрез превръщане на иглолистните култури в широколистни или смесени дървостои, с изключение на иглолистните месторастения.

Горските пътища, допустими за подпомагане по тази мярка, трябва да обслужват противопожарната инфраструктура и дейности в горите и да не надхвърлят 1 500 линейни метра дължина.

 

IV) Минималният размер на общите допустими разходи за един проект за целия период на прилагане на ПРСР за един кандидат е левовата равностойност на 1 000 евро, а максималният размер е левовата равностойност на 300 000 евро.

 

V) Финансовата помощ за одобрени проекти е в размер на 100 % от общите допустими разходи по проекта.

 

VI) Кандидатите за подпомагане трябва да отговарят на следните условия:

1.     Юридическите лица и еднолични търговци да са регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите или Закона за вероизповеданията.

2.     Едноличните търговци и юридическите лица, с изключение на регистрираните по Закона за вероизповеданията да са вписани в Търговския регистър към Агенцията по вписванията.

3.     Да са пряко отговорни за подготовката и изпълнението на всяка дейност.

4.     Да провеждат съответните процедури за избор на изпълнител на дейностите, за които се кандидатства за подпомагане, ако се явяват възложители по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 от Закона за обществените поръчки и чл. 1, ал. 4 от Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

5.     Да нямат изискуеми задължения към ДФ "Земеделие".

6.     Да не са в открито производство за обявяване в несъстоятелност или не са обявени в несъстоятелност, с изключение на физически лица, общини, ДГС, ДЛС и юридически лица, регистрирани по Закона за вероизповеданията;

7.     Да не са в производство по ликвидация, с изключение на физически лица, общини и юридически лица, регистрирани по Закона за вероизповеданията;

8.     Да нямат изискуеми публични задължения към държавата, с изключение на общините.

 

VII) Началната дата за подаване на заявления за подпомагане е 01.08.2008г., но не по-рано от влизането в сила на Наредбата за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности”.

 

Документи се подават в Областната разплащателна агенция на ДФЗ по място на извършване на инвестицията.

 

Заявлението за подпомагане по мярка 226 Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности е публикувано на следните интернет адреси:

-        http://www.mzh.government.bg в рубрика „Селски райони”.

-        http://www.dfz.bg

 

Документите за кандидатстване по образец могат да бъдат получени и от Областните разплащателни агенции.

 

На горните два интернет адреса са публикувани условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка 226 Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031