Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Актуални решения на ежедневни закачки - как да обзаведем, декорираме и украсим дома и градината или просто да релаксираме
Автор: krasko666 Категория: Хоби
Прочетен: 916657 Постинги: 170 Коментари: 167
Постинги в блога от 31.07.2009 г.

КРУША
image

Диворастящата круша се среща почти в цяла България с изключение на планинските студени райони, макар че диви круши може да видите и по върховете в Родопите.
Без съмнение един от най-любимите и обичани плодове е крушата. 
Търсенето на този плод нараства с всяка година.

image

 Днес съществуват повече от три хиляди сорта круши, тъй като дърветата могат да растат при различни климатични условия.
Но само при съчетание на множество природни фактори крушевите дървета дават реколта от висококачествени плодове.

image

Крушите са много богати на минерални вещества - калций, фосфор - макар витамините в крушата да са относително малко. Пресните круши са източник на енергия,  благодарение на високото си съдържание на монозахариди / фруктоза и глюкоза/ и въглеводороди.

Крушата е едиствената от всички плодове, която най-добре доузрява, когато е откъсната от дървото.Те се берат напълно узрели, но още не готови за консумация.
Оптималната температура за съхранение на крушите е -1 и относителна влажност
на въздуха 90-95%. За поддържане на равномерна температурапри съхранение, особено внимание трябва да се отделя на правилното разположение, благодарение на което въздуха може да циркулира свободно. Внимание трябва да се обръща и на почвообработвенето което е жилателно да става механизирано с техника на специализирани производители.
 

Попска круша

Плодовете придобиват беритбена зрелост в началото на октомври, а консумативна през ноември. Те са едри до много едри, със средно тегло 180-250g., удължено- крушовидни. Кожицата е дебела, гладка, зеленожълта до сламеножълта, със слаб руменец, многобройни точки и кафява линия по дължината на плода, омазнява се при съхраняване.

Абате фетел

Това е круша смятана за царицата на крушите. Има издължена крушовидна форма. Отличава се с прекрасни вкусови качества и аромат.
 

image

Категория: Бизнес
Прочетен: 4115 Коментари: 4 Гласове: 2
Последна промяна: 31.07.2009 22:25
31.07.2009 00:16 - сортове круши
Сортове круши
използван е мателиал от  http://agrosaveti.com/ където може да научите още полезни за земеделието неща

 

Изискванията на крушата към топлината са по-големи, отколкото на ябълката. Крушата е по-малко издръжлив на студовете вид, който в Южна и в по-ниските райони на Северна България се развива по-добро на североизточни и източни изложения, а в по-високите райони (600-700 м) на Северна България - на югоизточни, югозападни и дори на южни изложения.

Най-подходящи за отглеждане на крушата са местата с дълбоки, богати с хранителни вещества песъчливо-глинести почви, но видът успява и на места с канелени, кафяви и сиви горски почви на слабо наклонени склонове и в долната третина на средно наклонени местности.

Трябва да се избягва засаждането на крушата в дворните овощни градини на дръвчета, прaисадени на семкови подложки, тъй като дърветата върху тези подложки образуват големи корони и започват да плододават късно. Те може да се отглеждат само в засушливи райони с осигурено поливане.

Крушови дръвчета, присадени на дюлеви подложки, са по-слабо растящи, образуват по-малки корони и встъпват рано в плододаване.

Крушовите сортове са самобезплодни и за да раждат, трябва да се засаждат фиданки от взаимно опрашващи се сортове.

Най-распространени са следните сортове круши:

Жифардова масловка (Beurrй Giffard)

imageПлодовете са под средно едри, зеленикави с матовочервен до яркочервен руменец откъм огряваната от слънцето страна. Крушите от сорт Жифардова масловка узряват през втората половина на юли. Плодовото месо е дребнозърнесто, сочно, сладко до слабо възкисело, ароматно, с много добро качество. Дърветата растат умерено и имат добра родовитост. Опрашва се от Вилямова масловка, д-р Жюл Гюйо, Класов любимец и Добра Луиза.

Клапов любимец (Clapps favorite)

imageУзрява през първото десетдневие на август. Плодовете са едри, с къса шийка, зеленикаво-жълти с ярко малиновочервени оцветявания от слънчевата страна. Плодовото месо е сладко-възкисело, слабо ароматно, с много добро качество. Дърветата са умерено растящи, устойчиви на засушаване и на ниски температури. Опрашват се от сортове круши Боскова масловка, Вилямова масловка, Хардиева масловка и Добра Луиза.

 

Вилямова масловка (Williams)

imageТова е един от най-желаните сортове круши. Плодовете узряват през втората половина на август. Те са едри, пресечено крушовидни, лимоненожълти. От тях се правят най-хубавите компоти. Плодовото месо е фино, сладко до слабо виненовъзкисело, силно ароматно, с отлично качество. Дърветата са с умерен растеж. Опрашват се от Боскова масловка, Добра Луиза, Жифардова масловка, Клапов любимец, Пас Красан и Хардиева масловка.

 

Червена Вилямова масловка (Red Williams)

imageПлодовете узряват през Последното десетдневие на август. Те са много едри, приличат на плодовете на Вилямова масловка, но са по-удължени и виненочервени. Плодовото месо е нежно, ароматно и с много добро до отлично качество. Дърветата имат умерен растеж. Опрашва се от сортовете круши, които оплождат Вилямовата масловка.

 

Хардиева масловка (Hardy)image

Плодовете узряват в края на август и началото на септември. Те са над средно едри, тъпо крушовидни, жълто-зелени с бронзова ръждавина. Плодовото месо е сладко с винен привкус, ароматно, с отлично качество. Дървото има силен растеж и тясна, прибрана корона. Опрашва се от Боскова масловка, Добра Луиза, д-р Жюл Гюйо, Жифардова масловка, Клапов любимец и Пас Красан.

 

Боскова масловка (Beurre Bosc)

Плодовете на този сорт круши са едри до много едри, бутилковидни, бакъренобронзови с ръждиви точки. Узряват през втората половина на септември и са сладки, силно ароматни, с много добро до отлично качество. Дърветата имат умерен растеж. Опрашват се от Вилямова масловка, Добра Луиза, д-р Жюл Гюйо , Жифардова масловка, Клапов любимец и Пас Красан.

Попска (Curй)

Плодовете на този сорт круши са едри до много едри, продълговато крушовидни, зеленикавожълти. Узряват в края на септември - началото на октомври. Плодовото месо е сладко, малко хрупкаво, слабо до средно ароматно, с добро качество. Дърветата имат силен растеж и са много родовити. Опрашват се от Жифардова и Вилямова масловка.

Пас Красан (Passe Crassane)image

Плодовете на този сорт круши са едри до много едри, кълбовидни, зеленикавожълти с оранжев оттенък и ръждавини. Плодовото месо е сладко до възкисело, ароматно, с отлично качество. Узрява през първото десетдневие на октомври. Дърветата имат умерен растеж. Пас Красан се опрашва от Боскова масловка, д-р Жюл Гюйо и Харденпонтова масловка.

 

Доктор Жюл Гюйо (D-r Jil Guio)

Плодовете на сорт круши Доктор Жюл Гюйо са едри до много едри, крушовидни до конусовидни, жълто-зелени, понякога със слаб руменец. Узряват през първата половина на август. Плодовото месо е умерено сладко, слабо възкисело, слабо ароматно, с много добро качество. Дърветата са със слаб растеж. Опрашват се от Боскова масловка, Вилямова масловка, Добра Луиза, Клапов любимец, Пас Красан.

Добра Луиза (Gute Luise)

Плодовете на сорта круши Добра Луиза са средно едри, но в години с по-слабо плодородие стават едри. Формата им е правилна, продълговата, яйцевидно-крушовидна. Кожицата е тънка, нежна, лъскава, осеяна с много сиви точици. При пълна зрялост добива лимонено-жълт цвят с леко и красиво зачервяване откъм слънчевата страна.

Плодовото месо е бяло, меко, много сочно, топящо се, с приятен сладък и малко виненокисел вкус. Вкусовите качества, общо взето, са много добри. Плодовете зреят в края на август и началото на септември, но могат да се съхраняват и до октомври. Издържат добре на транспорт.

Дървото расте доста буйно. Образува широка и много рядка пирамидална корона. Започва да дава плодове рано и редовно.

Сортът круши Добра Луиза е добър опрашвач.
Благодаря на http://agrosaveti.com/

Категория: Хоби
Прочетен: 3079 Коментари: 2 Гласове: 2
Последна промяна: 07.08.2009 10:10
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Юли, 2009  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031