Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Актуални решения на ежедневни закачки - как да обзаведем, декорираме и украсим дома и градината или просто да релаксираме
Автор: krasko666 Категория: Хоби
Прочетен: 916809 Постинги: 170 Коментари: 167
Постинги в блога от 27.07.2009 г.


image
Ето и малко информация за ябълката, този митичен плод, станал причина Адам и Ева да напуснат Рая. Ябълката е един от любимите на българите плод и е характерен за нашите географски ширини и си го имаме в изобилие, ето защо, Ви предлагаме няколко практически съвета с които може да изберете ябълките на пазара, малко митология и разбира се, рецепта.   
Има повече от 7, 500 известни култивирани видове ябълки. Различни видове са налични за умерен и субтропичен климат. Ябълките не цъфтят в тропически климат, защото се нуждаят от по-ниски температури.

Добрата-качествена ябълка е мека, но крехка. Когато избирате ябълки търсете тези, които са с пъстра външност, отсъствие на петна, имат типичната за „червена вкусна“ ябълка дълго стъбло (за да позволява на пестициди да проникнат във върха на плода) и сладък вкус.



Лошите ябълки,некачествените, са странно оформени, с петна, и имат разнообразни текстури и цветове. Много от тях имат отличен аромат, но могат да имат други проблеми, които ги прави неподходящи да се консумират сурови. Те са предразположеност към заболяване, често са червиви.

Ябълката не е просто плод, тя е  символ на любовта, брака, пролетта, младостта, плодородието, дълголетието или безсмъртието, а християнската традиция я свързва с изкушението и първородния грях. 

   Ябълката означава плодородие, любов, радост, знание, мъдрост, обожествяване и разкош, но заедно с това съблазън, измамност и смърт. 

        За китайците ябълката означава мир и съгласие, а ябъковият цвят е символ на красотата. В китайския език думите, означаващи "ябълка" и "мир", имат сходно звучене, но и думата болест - също. Може би затова в Китай не е прието да се носят ябълки на болен човек.

  Гърците посвещавали ябълката на Венера като знак за любов и желание; тя е сватбен символ, олицетворяващ предложената ръка и сърце. Преди да влязат в брачните покои, младоженците си разделяли ябълка. 

  Да се предложи ябълка означавало да се направи любовно признание.  

   Поднесената ябълка се смятала за любовен знак. 

   Ерида, богинята на раздора, подхвърлила златна ябълка с надпис "За най-прекрасната", която после станала "Ябълката на раздора", щом Парис я дал на Афродита - най-красивата сред трите богини - Хера, Атина и Афродита. За благодарност Афродита го наградила с любовта на прекрасната Елена, заради което и започнала Троянската война.

    За древните келти ябълката е силно свързана с отвъдното, с вълшебствата и тайното знание. Планината Авалон, обиталище на елфи и феи, в превод отдревноирландски означава "ябълкова". В легендата "Пътешествието на Бран на Острова на Блажените", разказваща за странстванията на героя (името му между другото означава "врана" или "черен", в което отново звучи темата за смъртта и отвъдното) в страната на вечния живот, се казва: "И видя той жена с величествена красота, която му протегна ябълково клонче, направено от бял бронз. А ябълките на него бяха от бяло сребро. И звучеше вълшебна

Ябълковият цвят символизира женската красота. Подобно на портокаловите цветчета, той се използвал за булченско украшение като символ на плодовитост. 

  Еротически ябълката се асоциира с женската гръд, а семенната кутийка на разрязан на две плод - с външните женски полови органи. В тази връзка тя има отчасти и двояк символичен смисъл. 

    На латински ябълка и зло се пишат еднакво. Точно тук се вижда връзката с библейската легенда, в която се говори, че забраненият плод от дървото на познанието в райската градина, изяден от Адам и Ева, е била ябълка. Обикновено така се изобразява Ева - с ябълка в ръка, която предлага на Адам. 
      За да имате хубави ябълки торете умерено, обработвайте с подходяща техника и хапвайте умерено :)
Категория: Бизнес
Прочетен: 1400 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 07.08.2009 10:13
27.07.2009 20:38 - Видове ябълки
Gala Schniga®
image
image

Произход: Пренадлежи към групата сортове Gala.

Поведение на дръвчето: Това е сорт с висок растеж, затова се препоръчва да се присажда върху джуджета - подложка, най- вече М9.

Съседи за опрашване: Golden smoothee, Red Delicious, Granny Smith, Fuji KIKU (Brak).

Характеристики на плода: Привлекателния, набразден червен цвят, в съчетание със специалния му вкус поставя този сорт между тези с високи вкусови качества. Не изгаря от слънцето и представлява добър избор за отглеждане на ябълки в равнинни части.

Прибиране на реколтата: Реколтата обикновено се прибира след средата на август, когато захарността достигне около 13 brix.

Други характеристики: Това е сорт, при който средната големина на плода надминава 80mm. Притежава свойства за съхранение. Преимуществото му на ранно зреене го поставя при едни от най- изгодните икономически сортове.

 

Red Cap® Valtod (S)
image
image

Произход: Произхожда от Америка.

Поведение на дръвчето:  Дърво със среден разтеж, приличащо на това на Redchief. Развитието му е по- буйно от това на Superchief Sandidge. Препоръчва се да се присажда на подложка М26 и ММ106.

Съседи за опрашване: Може да се кръстосва със сортовете от групата Gala, със Granny Smith, Fuji и Golden.

Характеристики на плода:  Плод с класическа удължена форма с изявени израстъци в долната си част. Оцветява се на 100%  много рано, дори ако расте на ниска височина, без да изгаря от слънцето.

Прибиране на реколтата: Придобива необходимите критерии за събиране 5 дена преди Redchief.

 

Super Redchief
image
image

Произход: Явява се случаен избор на сорта Redchief Camspur. За първи път е намерен във Вашингтон - САЩ.

Поведение на дръвчето: Това дърво е от типа spur. За условията на Гърция се препоръчва да се присажда на подложка М26 при всички видове системи за отглеждане на ябълка.

Съседи за опрашване: Golden Smoothee, Gala, Granny Smith

Характеристики на плода: Плодът е особено ярък. Придобива червения цвят рано, много по- рано от познатия сорт Redchief. По този начин се предпазва от слънчевите изгаряния. Формата е обичайната за Red Delicious с петте характерни израстъка в долната му част. Удължаването на плода се постига единственно с хормони, там където климатичните условия не са благоприятни.

Прибиране на реколтата: Този сорт узрява едновременно с познатия сорт Redchief. Преждевременното  му оцветяване позволява ранно събиране на реколтата. Достигането обаче на необходимата захарност / 11- 12 brix/ става едновременно със сорта Redchief. Този факт дава възможност за съхранение на плодовете.

 

Red Johnaprince
image
image

Произход: Пренадлежи към семейството на Johnagold.

Поведение на дръвчето: Изключително буен растеж със странични прирасти. Притежава големи, пепелно зелени листа.

Съседи за опрашване: Поради факта, че този сорт е тривидов за кръстоването е необходимо наличието на други двама съседи. Например Golden Smoothee и Fuji KIKU или Granny Smith в комбинация с някой сорт от групата на Red Delicious, например Red Cap.

Характеристики на плода: Плодът е едър и много червен. Оцветяването покрива почти 90% от плода. Притежава леко кисел вкус и хрупкаво месо.

Прибиране на реколтата: Плодът узрява след 15- 20 септември, когато достигне приблизително 13 brix захарност и 8% кисилинност. Съпротивлението на тъканта към налягането трябва да е приблизително 6kg/cm2.

Други характеристики: Групата Johnagold е известна с чувствителността си към заболяването "Bitter pit" (Джонатанови петна).  Сортът Johnaprince  е показал една много добра устойчивост към това заболяване. Препоръчва се да се отглежда само в полупланински и планински райони.  

 

Johnagold Decosta
image
image

Произход: Открита е в разсадника Hageland в Белгия.

Опрашители: Това е тривидов сорт. Необходимо е наличието на два опрашителя за правилното оплождане. Непременно е присъствието на един сорт от групата на red Delicious, като Red Cap и един сорт от Schniga, Fuji KIKU Fubrax или Golden.

Характеристика на плода: Плодът се отличава с яркочервен, блестящ цвят.

Прибиране на реколтата: Плодовете се прибират сравнително по-рано / 5-7 дена/ от тези на класическия сортJohnagold. Обикновено прибирането се извършва в две фази.

Други характеристики: Сорт, който плододава непосредствено с много добри добиви. 75% от плодовете му се класафицират в първа категория по качество.

 

Golden Delicious
image
image
image

Групата на Golden обхваща сортовете Golden Smoothee, Reinders и В.

Произход: Клонът Golden B произхожда от Холандия. Клонът Golden Smoothee идва от Америка и представлява случайни кръстоски на Golden Delicious. Това дърво е с изключително буйно развитие и е много плодовито. Клонът Golden Reinders е най- болнав през развитието си.

Съседи за опрашване: Gala, Red Delicious, Granny Dmith, Fuji.  

Характеристики на плода: Това е добре познатия ни плод с жълт цвят и голям размер. Клоните Golden Smoothee и Reinders не се засягат от ръжда. Първият е с ярко жълт цвят, докато вторият зеленее и след беритбата през периода на съхранение придобива жълтия си. При клона Golden B в Гърция се забеляза, че в много области развива ръжда и така се намалява търговската му стойност.

Беритба: Всички клонове от вида Golden се берат след средата на септември.

Други характеристики: Плодовете са особено вкусни и ароматни. Кожата им е много чувствителна към наранявания и контузии. Поради тази причина трябва да се внимава особено при беритбата. Препоръчително е тези дървета да се засаждат в области, където няма висока атмосферна влага. За предпочитане да бъдат наклонени, като по този начин се избягва появата на ръжда по плодовете.

 

Fuji KIKU® Fubrax (S)
image
image

Произход: Произхожда от Aumori - Япония. Представлява случайна вариация на плодовете Fuji.

Поведение на дървото: Силнорастящо дърво с големи пепелнозелени листа и петна по кората на клоните. Клоните и разклоненията образуват странични прирасти. Образуват плодове главно върху слаби и торбести клончета.

Съседи за опрашване: Granny Smith, Red Delicious, Golden, Gala.

Характеристики на плода: Плодовете са много едри, кълбовидни до конусовидни. Цветът е размито червен на ивици. Изключително месети и хрупкави плодове със сладък вкус и богати на сок.

Беритба: Зреят през първите 10 дни на октомври. Характерното при тази ябълка е, че до 15 септември обвивката и е още зелена и в последствие, в зависимост от областта, където вирее постепенно почервенява.

Други характеристики: Плодовете проявяват много добри качества за съхранение без това да повлиява органо- вкусовите им качества. Червеният цвят на плода се постига по- ефикасно в области, където 15 дена преди беритбата температурната амплитуда между деня и нощта е около 12° - 14°С. Колкото е по- голяма температурната разлика, толкова цветът е по- наситен и ярък. Плодовете на сорта Fuji KIKU Fubrax (S) могат да се опаковат и транспортират във фирмените касетки на този сорт. Те притежават логото trademark KIKU. Този факт се гарантира юредически  от KIKU Hellas, която е изключителен представител на ябълките KIKU за Гърция.

 

Granny Smith
image
image

Произход: Този сорт идва от Австралия и се е разпространил в цяла Европа, поради агрономическите си качества.

Поведение на дървото: Дърво силнорастящо и особено плодовито.

Съседи за опрашване: Red Delicious, Fuji, Golden, Gala

Характеристика на плода: Плодовете са едри, интензивно зелени с белезникави петънца.

Беритба: Когато този сорт е присаден на подложката ММ106 беритбата се извършва след първата половина на октомври. Използването обаче на други подложки- джуджета провокира по- ранно зреене.

Други характеристики: Особено чувствителен сорт към брашнестата мана. При използването на подложка М9, ако плодът презрее на дървото, то тогава той променя оцветяването от действието на слънцето. В тези случаи плодовете пожълтяват или побеляват. При по- гъсто засадени дръвчета да се използуват противоградушкови мрежи.

 

Категория: Бизнес
Прочетен: 4522 Коментари: 0 Гласове: 2
позволих си да прочета и поместя информация от други сайтове и блогови които се надявам да са полезни на много, надявам се да е от полза
Еврофинансиране е портал, който поддържа бази данни и предоставя актуална информация и съвети, с цел да улесни вашия достъп до фондовете на Европейския съюз. Ние събираме, обработваме и систематизираме цялата информация, която ви е необходима, за да ви спестим време и усилия.

Еврофинансиране ви предлага:

1. База данни Финансиране
Порталът разполага с единствената по рода си база данни, чрез която можете да намерите всички възможности за финансиране на Вашите идеи от седемте Оперативни програми (Регионално развитие, Конкурентоспособност, Човешки ресурси, Транспорт, Околна среда, Административен капацитет и Техническа помощ) и Програмата за развитие на селските райони, за периода 2007 – 2013 г. Търсенето в базата данни може да става както по ключови думи, така и по различни критерии.

Критериите за търсене са групирани в следните категории:
•    Оперативна програма - 8 критерия
•    Бенефициенти - 142 вида бенефициенти, разпределени в 10 групи
•    Вид дейност - 349 вида дейности
•    Териториален обхват - 9 критерия

За помощ при търсене в база данни Финансиране натиснете тук.


2. База данни Актуални конкурси
Еврофинансиране разполага с изчерпателна база данни с актуални конкурси, чрез която можете да намерите всички актуални покани за набиране на проектни предложения за безвъзмездно финансиране, както и за търгове и конкурси за избор на изпълнители по програмите на Европейския съюз за България. Базата включва конкурсите, които се обявяват по всички Общностни програми на ЕС (над 40 на брой) и програмите за България по Структурните и Кохезионния фонд на ЕС. Имате възможност да намерите подходящите за вас конкурси като разгледате списъка или като извършите търсене в базата данни с ключови думи или с използването на различни критерии.

Критериите за търсене са групирани в следните категории:
•   Териториален обхват - над 5 критерия
•    Вид конкурс – 2 критерия
•    Сектор – 15 критерия
•    Финансираща програма – над 40 критерия
•    Бенефициент – 10 критерия


Имате възможност да получавате съобщения за публикуване на нови конкурси – в момента на публикуването на всеки конкурс или обобщена информация веднъж седмично. За целта е достатъчно да се запишете за безплатната услуга за известяване по пощата. Записването можете да направите от началната страница.

За помощ при търсене в база данни Актуални конкурси натиснете тук.


3. Дискусионен форум
Форумът на Еврофинансиране ви дава възможност да получите отговори на вашите въпроси и да участвате в дискусии, свързани с финансирането от Европейския съюз. Също така можете да стартирате нови теми, да задавате въпроси, да отговаряте, да преглеждате мненията на другите, да поставяте и сваляте файлове. Форумът е място, чрез което можете да контактувате с експерти, консултанти и хора, търсещи финансиране.


4. Новини и интервюта
Рубриката Новини ви дава навременна и полезна информация по въпросите на финансирането от Европейския съюз.
Богата допълнителна информация и мнения на експерти можете да намерите в раздел Интервюта.


5. Програми на ЕС
Този раздел съдържа описание на всички програми на ЕС, по които България получава финансиране. Информацията е представена обобщено, сбито и ясно, за да е максимално разбираема и полезна.


6. Наръчници, формуляри и нормативна база
Разделът Наръчници и формуляри съдържа документи, които можете да използвате при разработването на вашите проекти. В Нормативна база са поместени нормативните актове, които регулират използването на средствата по програмите на Европейския съюз – регламенти, постановления и други.


7. Консултации и обучение
Еврофинансиране ви дава възможност да получите съвети и консултации от нашите експерти по всички въпроси, свързани с подготовката, финансирането и реализирането на проекти с помощта на Европейския съюз. Рубриката Обучение предоставя информация за възможности за повишаване на вашата квалификация по разработване и управление на проекти и за придобиване на международно признати сертификати по управление на проекти.

ето и линк към съставителя:
http://www.evrofinansirane.eu/content/view/10/5/

Категория: Бизнес
Прочетен: 1609 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 27.07.2009 12:41
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Юли, 2009  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031