Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Актуални решения на ежедневни закачки - как да обзаведем, декорираме и украсим дома и градината или просто да релаксираме
Автор: krasko666 Категория: Хоби
Прочетен: 917091 Постинги: 170 Коментари: 167
Постинги в блога от 16.03.2009 г.
За да могат фермери и зърнопроизводители да кандидатстват за субсидии, трябва да се впишат в Областната дирекция “Земеделие” до 25 март

На 25 март изтича срокът за пререгистрация на земеделските производители, напомни Лидия Станкова, началник-отдел “Регионална политика” в Областната дирекция “Земеделие”.
Процедурата е важна, защото само регистрираните земеделски производители със заверени за съответната година  карти имат възможност да кандидатстват за финансово подпомагане от ДФ “ Земеделие”и от други източници, включително субсидирани от държавния бюджет, както и за финансова помощ по три от мерките, включени в Националната програма за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. Тези направления могат да бъдат от полза за създаване стопанства на младите фермери. По тази мярка фермерите могат да получат  субсидия до 25 000 евро. Подпомагането на полупазарните стопанства е до 1500 евро годишно за период от 5 години. Тези, които искат да кандидатстват за агроекологични плащания, могат също да бъдат облагодетелствани от държавата.
Доходите на регистрираните земеделски производители като физически лица не се облагат с данък , включително и на тези, извършващи дейност като еднолични търговци в производството непреработена растителна и животинска продукция, в това число за пчеларство, бубарство, сладководно рибовъдство и оранжерийно производство без декоративното.
Регистрираните земеделски производители имат преференция при държавното обществено осигуряване за пенсия, обясни още Станкова.
Тя припомни, че за тези фермери не е необходим касов апарат при продажба на непреработена собствена селскостопанска продукция в обекти на открито, за чието ползване се заплащат такси.
От Общинската служба по земеделие и гори  или Областната дирекция” Земеделие и гори ”  ще предоставят безплатно указания за попълването на формулярите.
При условие, че фермерът е юридическо лице, едноличен търговец или физическо лице, навършило 18 години, което стопанисва земеделска земя или осъществява производство на земеделска продукция, включително и  тютюнопроизводство, попълва анкетната карта заедно с анкетен формуляр по образец. Необходимите документи за регистрацията на юридически лица и еднолични търговци са удостоверение за актуално състояние на съдебната регистрация и карта за идентификация от регистър БУЛСТАТ. На физически лица трябва документ за самоличност и карта за идентификация от регистър БУЛСТАТ.
За юридически и физически лица също така са необходими документи за идентификация на използваната земя, животни, лозя- винени.
Ако фермерът обработва земя, е нужен и документ, доказващ правното основание за ползване на площите. Тези, които отглеждат животни, трябва да представят опис на номерата на ушните марки, заверен от официалния ветеринарен лекар, контролиращ съответния животновъден обект. Производителите на винено грозде трябва да представят копие от удостоверение за актуално състояние  на лозарско стопанство.
Ако някои фермери пропуснат срока за пререгистрация, губят възможността да ползват посочената финансова помощ за календарната година и могат да  я възстановят едва  през следващата. 
Статията е публикувана 2008г. но е актуална е през 2009г.

Категория: Бизнес
Прочетен: 1647 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 28.07.2009 11:41
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2009  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031