Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Актуални решения на ежедневни закачки - как да обзаведем, декорираме и украсим дома и градината или просто да релаксираме
Автор: krasko666 Категория: Хоби
Прочетен: 917135 Постинги: 170 Коментари: 167
Постинги в блога от 10.03.2009 г.
 През тази година климатичните фактори за този сезон са необичайни. Високите температури и липсата на снежна покривка предполагат по-ранното раздвижване на някои неприятели по овощните нултури. Много от болестите започват своето развитие непосредствено с разпукване на пъпките. Ето защо е необходимо много от пролетните мероприятия да се извършат незабавно.
Голяма част от зимуващия запас от основните неприятели по овощните като сливовия плодов червей , миниращите молци,ябълковата стъкленка, крушовата бълха, почти всички видове акари се отстраняват с правилна и навременна резитба, като отстранената дървесина и отпадъците от мумифицираните плодове и окапалите листа се съберат и изнесат извън очертанията на овощната градина.

По този начин се отстранява и част от зимуващия запас от някои икономически болести като брашнеста мана, къдравост по прасковата, ранното кафяво гниене при кайсията , сливата, черешата и вишната, шарката по сливата.
Сега е времето, когато може да внесете комбинираните торове около овощните дървета. Чрез балансираното торене на овощните дръвчета повишаваме тяхната устойчивост към редица болести и ограничаваме намножаването на някои растителноядни акари. След внасянето на торовете е необходимо около дръвчетата да окопаем по-дълбоко почвата , като по този начин унищожаваме голяма част от зимуващия запас на редица неприятели като сливовата и ябълковата плодова оса, ларвите на майския бръмбар, сливовата листна муха , които нанасят сериозни повреди по овощтните дръвчета. Чрез окопаването са унищожават и причинителите на някои болести като струпясването при крушата и ябълката , червените листни петна и кривулите по сливата.

Непосредствено преди цъфтежа на овощните дръвчета е необходимо да се извършат и предцъфтежните пръскания. Добър ефект се постига , когато дърветата добре се облеят с работния разтвор, за да може да проникне в пукнатините и да покрие цялата повърхност на короната. Необходимо е да се напръскат и окапалите листа около ствола на дърветата. Третирането да се извърши при дневна температура на въздуха над 10 градуса, в противен случай има опасност от замръзване на работния разтвор. Подходящи препарати за предцъфтежните пръскания са бордолезовия разтвор в концентрация 1% срещу къдравостта по прасковата, кривули по сливата, ранно кафяво гниене при сливи и череши ; шампион – 0,3% за борба със струпясването по ябълката и къдравостта по прасковата или фунгуран в концентрация 0,15% срещу същите болести. Първите неприятели, които нанасят повреди по плодовата продукция това са плодовите оси. От икономическо значение са ябълковата и сливовата плодови оси. Първите третирания срещу тези неприятели се извършват във фаза на развитие на овощните култури „ бял бутон”. За борба с плодовите оси може да се използва един от следните инсектициди : Агрия 1050 в концентрация 0,15%, Сумитион – 0,075%.
Карантинният срок на тези препарати е 14 дни, а също с Децис – 0,03% или Карате – 0,015% с карантитен срок 7 дни. Второто пръскане срещу тези неприятели се извъшва при преминаване на ларвите от плод в плод или когато увяхнат 2/3 от цветовете.

Категория: Бизнес
Прочетен: 1524 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 28.07.2009 11:41
Пръскане на овощни дръвчета - някои правила
Земеделие - Растителна защита
    imageЗа да укажат пълното си въздействие употребяваните средства за борба и да има полза от пръскането на овощните дръвчета, трябва да се спазват следните най-важни правила:  
    • Разтворите трябва да се приготвят съвсем точно по дадените рецепти, да се прецеждат и често да се разбъркват през време на пръскането, за да става правилно разпределение из течността на неразтворимите частици.
    • Пръскането трябва да става на ситни като прах капчици, за да се покрият напълно напръсканите растителни части.
    • Най-добре е пръскането да става сутрин или привечер, никога да не става при силен слънчев пек и горещо време.
    • Да не се пръска преди, през или скоро след дъжд, а също и когато растенията са покрити с роса, за да не се измие напръсканата отрова.
    • Да не се пръска във ветровито време, защото вятъра отнася пръсканата течност и овощните дърветата не могат правилно да се на-пръскат.
    • Да не се пръска в студено време, когато външната топлина е под нулата, защото пръсканата течност замръзва и не може да окаже своето въздействие. Ако няма никаква възможност да се отмени пръскането през такова време, тогава то трябва да се извърши към обед, за да има време листата на овощните дървета да се изсушат преди мръкване и да не замръзнат през нощта.
    • Да не се пръска през време на цъфтежа на овощните дървета, за да не се причинят повреди на полезните насекоми, които улесняват опрашването на растенията.
    • Последното пръскане да не е по-късно от 3-4 седмици преди прибирането на плодовете, за да има време да се освободят от полепналите по тях отровни вещества.
    • Пръскането на овощните дърветата да почне още при първото появяване на вредните насекоми по тях, преди още да са се размножили.

                                       коментара е взаимстван от агросъвети.ком

    Категория: Бизнес
    Прочетен: 1681 Коментари: 0 Гласове: 0
    Последна промяна: 28.07.2009 11:42
    Търсене

    Спечели и ти от своя блог!
    Календар
    «  Март, 2009  >>
    ПВСЧПСН
    1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031