Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Актуални решения на ежедневни закачки - как да обзаведем, декорираме и украсим дома и градината или просто да релаксираме
Автор: krasko666 Категория: Хоби
Прочетен: 916695 Постинги: 170 Коментари: 167
Постинги в блога от 04.02.2009 г.
 

imageГрадината е кътче от природата, но не е нейно копие, защото винаги личи намесата на човека. Градината не е само декоративен предмет, на който да се наслаждаваме, а е създадена, за да бъде използвана от хората. Тя трябва да бъде продължение на сградата, нейно допълнение. Когато е добре оформена може да играе ролята на още едно жилищно помещение. Затова тя трябва да бъде затворена към улицата и съседите, да бъде построена с местни и леснодостъпни материали, да е трайна и да се поддържа с възможно най-малко средства и работа.
Изграждането на градината изисква много подготовка и специални знания, но ако любителят градинар получи подходящи напътствия, може евтино да преобрази с цената на собствения си труд заобикалящата го среда. Изграждането на градината си има свои правила. За проектирането освен специалната подготовка е необходимо и добре развито естетическо чувство. Проектантът стилизира срещащите се в природата елементи – поляни, групи храсти, горички, ливади с цветя, потоци, езера и ги обединява в органично цяло.

imageПървата задача на проектирането е да се измери площта на парцела, а изграждането на градината се започва само при напълно готов проект. Измерването и изготвянето на скиците не изисква специални знания. Необходимите измервателни средства са рулетка и метър. Необходими са и 4-5 жалона. За такива могат да се пригодят стари дръжки от метли, лопати, знамена, които са прави и не по-къси от 2 метра. Трябва да не се различават по дебелина, защото в противен случай няма да можем да означим права линия. Единият край на пръта трябва да е подострен, за да може да се забие в земята. С посочените imageсредства сме в състояние да извършим измерването, ако парцелът има формата на правоъгълник.

Често се случва страните на парцела да не сключват прав ъгъл. В такъв случай се налага сами да си приготвим "уред", с който да означаваме правия ъгъл. За него са необходими летва, дълга 1-1,2м, 2 летви, дълги по 40 см и 5 гвоздея. Единият край на дългата летва се подостря, за да се забива в земята, а другия отрязваме равно с помощта на линия. По същия начин отрязваме двете по-къси летви и ги съединяваме при средите им подобно на кръстачка за коледна елха, така че да образуват прав ъгъл. Поставяме кръстачката водоравно върху дългата летва и след като проверим ъглите с триъгълник, я заковаваме. Намираме точния център и забиваме останалите четири пирона вертикално. С това кръстачката е готова и можем да започнем измерването. На кариран лист начертаваме на око формата на парцела. В трите му ъгъла imageпоставяме вече приготвените жалони, а в четвъртия кръстачката и я нагласяваме в едната посока, така че двата гвоздея и съответния жалон да са на една линия. След това поглеждаме в другата посока и по правата, определена от гвоздеите, забиваме в границите на парцела втори жалон, с което правия ъгъл е означен. Изваждаме кръстачката и на нейно място поставяме четвъртия жалон. Това ще бъде базовата линия, под прав ъгъл от която да измерваме разстоянието до всички точки и ще го нанасяме на скицата. Означаваме улицата, съседните парцели, входа, цялата скица на къщата и накрая нанасяме посоката север.

Ако цялостният проект ще се изпълнява от специалист, отбелязваме какви дървета и храсти се намират на терена, големината им и дали са здрави. Отбелязваме и imageналичието на сгради наблизо и тяхната височина и разположение, тъй като те хвърлят сянка, което също се взима под внимание при проектирането. Описанието трябва да включва качеството на почвата (например песъчлива, глинеста) и наличието на подпочвени води. Това може да се установи по дълбочината на кладенеца в нашия или съседни парцели.
С тези данни проектантът е в състояние да изготви проекта за градината. Този начин на измерване може да се прилага само тогава, когато теренът е равен или леко наклонен. При наклонени терени се измерва не дължината на наклона, а проекцията му в хоризонталната равнина, защото тази проекция се взима за база при проектирането. В този случай са необходими и данни за височините, което е трудно осъществимо при домашни условия, затова е добре това измерване да се възложи на проектант. Изготвянето на скицата на терена, която е необходима и за получаването на разрешение за строителство, се улеснява, ако е възможно да се използва кадастърът на общината.

Категория: Хоби
Прочетен: 1307 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 01.08.2009 13:29
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Февруари, 2009  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728